Transüretral rezeksiyon yapılan hastalarda genel anestezi ve spinal anestezinin postoperatif miyokard hasarı gelişimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması : Gözlemsel bir çalışma
Comparison of the effects of general anesthesia and spinal anesthesia on the development of postoperative myocardial damage in patients undergoing transurethral resection
  1. Tez No: 983459
  2. Yazar: BURAK ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: MINS, Genel Anestezi, Spinal Anestezi, TUR, Miyokardiyal Hasar, Anestezi-genel, Anestezi-spinal, Anesthesia-general, Anesthesia-spinal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kardiyak olmayan cerrahi sonrası miyokard hasarı (MINS), postoperatif dönemde görülen yalnızca troponin yükselmesi ile tanı konabilen bir tablodur. Postoperatif mortalite ile yakın ilişkilidir. MINS ile ilişkili risk faktörleri ileri yaş ve komorbidite varlığıdır. Ürolojik cerrahide yaşlı hastalarda seçilen anestezi tekniği ile MINS gelişimi arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada transüretral cerrahi geçiren yaşlı hastalarda genel anestezi ve spinal anestezinin postoperatif miyokard hasarına etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, randomize, tek kör bir çalışmadır Hastanemiz Üroloji Kliniği tarafından transüretral cerrahi uygulanacak ASA II-III 102 hasta çalışmaya dahil edildi. Her birinde 51 hasta olacak şekilde genel anestezi ve spinal anestezi uygulanan 2 grup oluşturuldu. Preoperatif değerlendirmede tüm hastaların yaş, cinsiyet, ASA skor ve ek hastalıkları kaydedildi. Anestezi öncesi kan basıncı , nabız , saturasyon değerleri ve sonrasında peroperatif 10 dakika arayla yapılan Kalp Hızı , Sistolik ve Diyastolik basınç ölçümleri , Spo2 değerleri , nabız değerleri kaydedildi. Peroperatif verilen sıvı tedavisi , inotrop destek ihtiyacı kayıt altına alındı. Preoperatif ve postoperatif erken dönem ve postoperatif 48. Saat hs Troponin T değerleri çalışıldı. Başlangıç değerleri normal olup postoperatif troponin ölçümü, 20 ila 65ng/L arasında ve en az 5ng/L'lik mutlak bir değişiklik veya 65ng/L ve üzerinde değeri olan hastalar MINS olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında MINS gelişimi, zamanlara göre troponin değerleri değişimi arasında anlamlı farklılık gösterilememiştir. Genel anestezi grubunda indüksiyon sonrası, cerrahi başlamadan önce, 10.dakika, 20.dakika, 30.dakika sistolik basınç spinal anestezi grubundan anlamlı olarak daha düşüktü. Spinal ve genel anestezi grupları arasında cerrahi süre anlamlı farklılık göstermemiştir. Spinal ve genel anestezi grupları arasında verilen sıvı miktarı anlamlı farklılık göstermemiştir. Genel anestezi grubunda hipotansiyon oranı spinal anestezi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Spinal ve genel anestezi grupları arasında aritmi oranı anlamlı farklılık göstermemiştir. Genel anestezi grubunda inotrop ihtiyacı spinal anestezi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Genel anestezi grubunda efedrin kullanım oranı spinal anestezi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Spinal ve genel anestezi grupları arasında atropin kullanım oranı anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Transüretral cerrahi geçiren hastalarda genel anestezi ve spinal anestezinin MINS gelişimine etkileri arasında anlamlı farklılık gösterilememiştir. İleri yaş, yüksek ASA skorları ve ek hastalıkların varlığı MINS gelişimi için risk faktör olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Background: Myocardial injury after non-cardiac surgery (MINS) is defined as postoperative troponin elevation attributable to myocardial ischemia and is closely associated with increased postoperative mortality. Advanced age and the presence of comorbidities are well-established risk factors for MINS. However, there is no study in the urologic surgical population evaluating the relationship between anesthesia technique and the development of MINS in elderly patients. This study aimed to compare the effects of general and spinal anesthesia on postoperative myocardial injury in elderly patients undergoing transurethral surgery. Methods: This prospective, randomized, single-blind study included 102 ASA II–III patients scheduled for transurethral surgery in our urology clinic. Patients were allocated into two groups: general anesthesia (n = 51) and spinal anesthesia (n = 51). Preoperative demographic characteristics, ASA scores, and comorbidities were recorded. Hemodynamic parameters (including systolic and diastolic blood pressure, heart rate, and peripheral oxygen saturation) were measured before anesthesia and at 10-minute intervals intraoperatively. Intraoperative fluid administration, need for inotropic support, and vasoactive drug use were documented. High-sensitivity troponin T levels were measured preoperatively, in the early postoperative period, and at 48 hours. Patients with normal baseline troponin levels who demonstrated a postoperative troponin elevation of 20–65 ng/L with an absolute increase of ≥5 ng/L, or levels ≥65 ng/L, were diagnosed with MINS. Results: There was no significant difference between the two groups regarding the incidence of MINS or the temporal changes in troponin levels. Systolic blood pressure values measured after induction, before the start of surgery, and at the 10th, 20th, and 30th minutes were significantly lower in the general anesthesia group compared with the spinal group. Surgical duration and intraoperative fluid administration were similar between groups. Hypotension occurred more frequently in the general anesthesia group. No significant differences were observed in the incidence of arrhythmias. The need for inotropic support and the use of ephedrine were significantly higher in the general anesthesia group, while atropine use did not differ between groups.