Origanum solymicum P.H. Davis ve Origanum saccatum P.H. Davis türleri üzerine farmasötik botanik yönden araştırmalar
Pharmaceutical botany investigations on Origanum solymicum P.H. Davis and Origanum saccatum P.H. Davis
- Tez No: 983499
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BÜLENT KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Botanik, Pharmacy and Pharmacology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Antimikrobiyal aktivite, Antimikrobiyal etki, Aromatik bitkiler, Doğal bitki örtüsü, Farmasötik bitkiler, Moleküler genetik, Otsu bitkiler, Tıbbi bitkiler, Uçucu yağ bitkileri, Anticancer, Antimicrobial activity, Antimicrobial effect, Aromatic plants, Natural vegetation, Pharmaceutical plants, Molecular genetic, Herbaceous plants, Plants-medicinal, Essential oil plants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Türkiye'de endemik olarak yetişen Origanum saccatum P.H Davis ve Origanum solymicum P.H. Davis türleri üzerinde morfolojik, anatomik, moleküler, fitokimyasal çalışmalar ve biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Türlerin morfolojik betimi yapılmış ve çeşitli kısımlarından ölçümler alınmıştır. Kök, gövde ve yapraklarının anatomik incelemesi yapılmış ve ayırt edici karakterleri ortaya çıkartılmıştır. ITS1, 5.8S ve ITS2 rRNA gen bölgesine ait DNA dizilimi tespit edilerek BLAST aracılığıyla benzerlik değerlendirmesi yapılmış ve NCBI veri tabanındaki diğer Origanum türlerine ait DNA sekansları kullanılarak MEGA11 yazılımında filogenetik analiz gerçekleştirilmiştir. Hidrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağlar GC ve GC-MS kullanılarak analiz edilmiştir. Hareketli maserasyon yöntemiyle hazırlanan etanol, etil asetat ve metanol ekstrelerinin MTT sitotoksisite yöntemiyle MCF-7 ve A549 hücre hatları üzerinde antikanser aktivitesi araştırılmış ve O. saccatum etil asetat ekstresinin MCF-7 hücre hattına karşı seçici sitotoksisite gösterdiği tespit edilmiştir. Ekstrelerin ve uçucu yağların mikrodilüsyon yöntemiyle altı farklı bakteri ve fungus suşuna karşı antimikrobiyal etkinliği araştırılmış, orta düzeyde antimikrobiyal aktivite gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, morphological, anatomical, molecular, phytochemical and biological activity studies were carried out on the endemic species Origanum saccatum P.H. Davis and Origanum solymicum P.H. Davis, from Türkiye. The morphological characteristics of the species were describe and the various parts of the plants were measured. Anatomical examinations of the root, stem and leaf were conducted and diagnostic characters were determined. The DNA sequence of the ITS1, 5.8S and ITS2 rRNA gene region was detected and similarity analysis was performed using BLAST. Phylogenetic analysis was carried out in the MEGA11 software using DNA sequences of other Origanum species available in the NCBI database. The essential oils were obtained by hydrodistillation and analyzed using GC and GC-MS. Ethanol, ethyl acetate and methanol extracts of the plants were obtained by dynamic maceration. The extracts were tested for anticancer activity against MCF-7 and A549 cell lines using the MTT cytotoxicity assay and the ethyl acetate extract of O. saccatum was exhibited selective cytotoxicity against the MCF-7 cell line. The antimicrobial activity of the extracts and essential oils were evaluated by the microdilution method against six different bacterial and fungal strains and they exhibited moderate antimicrobial activity.