Acil serviste ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMİ) tanısı konulan hastalarda serum İsthmin 1'in etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of serum İsthmin 1 in patients diagnosed with ST-elevation myocardial infarction (STEMI) in the emergency department
- Tez No: 983546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: STEMİ, İsthmin-1, MACE, mortalite, biyobelirteç, acil servis, STEMI, Isthmin-1, MACE, mortality, biomarker, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Acil serviste ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMİ) tanısı konulan hastalarda İsthmin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi, bu parametrenin majör kardiyak olaylarla (MACE) ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif olarak yapılan bu çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yürütüldü. 01.12.2023-31.05.2024 tarihleri arasında STEMİ tanısı alan 123 hasta ile 89 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dâhil edildi. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumlar üzerinden ELISA yöntemi ile İsthmin-1 düzeyleri ölçüldü. Hasta grubuna ait klinik, laboratuvar ve EKG bulguları ile ilk 24 saatlik mortalite ve 28 gün içinde gelişen MACE olayları istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hasta grubunun ortalama yaşı 58,1 ± 12,0 yıl, kontrol grubunun ortalama yaşı 51,6 ± 16,5 yıl olarak saptandı. İsthmin-1 düzeyleri, hasta grubunda 406,98 ng/mL (IQR: 360,63–549,53), kontrol grubunda ise 371,16 ng/mL (IQR: 245,18–487,31) olarak ölçüldü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Hastaların STEMİ türleri, ilk 24 saatlik mortalite durumları ve ilk 28 günlük MACE'ler ile İsthmin-1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: İsthmin-1, STEMİ hastalarında tanıya katkı sağlayabilecek bir biyobelirteç potansiyeli taşısa da kısa dönem prognoz açısından yeterli güvenilirliğe sahip değildir. Bu alandaki kanıtları güçlendirmek için daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aimed to evaluate Isthmin-1 levels in patients diagnosed with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) in the emergency department and to investigate the association between this biomarker and major adverse cardiac events (MACE). Materials and Methods: This single-center, prospective study was conducted at the Emergency Medicine Department of Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital. A total of 123 patients diagnosed with STEMI and 89 healthy control subjects were included between December 1, 2023, and May 31, 2024. Serum samples obtained from venous blood were analyzed for Isthmın-1 levels using the ELISA method. Clinical, laboratory, and ECG findings of the patient group, as well as 24-hour mortality and MACE events occurring within 28 days, were statistically evaluated. Results: The mean age of the patient group was 58.1 ± 12.0 years, while that of the control group was 51.6 ± 16.5 years. Isthmin-1 levels were measured as 406.98 ng/mL (IQR: 360.63–549.53) in the patient group and 371.16 ng/mL (IQR: 245.18–487.31) in the control group, and this difference was statistically significant (p< 0.001). However, no statistically significant association was found between Isthmin-1 levels and STEMI subtype, 24-hour mortality, or MACE within 28 days. Conclusion: Although Isthmin-1 may hold potential as a biomarker that could contribute to the diagnosis of STEMI, it does not demonstrate sufficient reliability for short-term prognostic assessment. Further large-scale and multicenter studies are required to strengthen the evidence in this area.