Enhancing consumer engagement through email marketing: The role of design, tone, and UX writing in the case of Fluid Creatives
E-posta pazarlaması yoluyla tüketici etkileşimini artırmak: Tasarım, ton ve UX yazımının rolü
- Tez No: 983545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇAŞKURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: e-posta pazarlaması, tüketici etkileşimi, tasarım öğeleri, ses tonu, UX yazımı, kullanıcı merkezli iletişim, dijital pazarlama stratejisi, email marketing, consumer engagement, design elements, tone of voice, UX writing, user-centered communication, digital marketing strategy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, e-posta pazarlaması yoluyla tüketici etkileşiminin nasıl artırılabileceğini; tasarım, ses tonu ve UX yazımı olmak üzere üç temel unsur üzerinden incelemektedir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, Fluid Creatives bünyesindeki sektör profesyonelleriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelere dayanılmaktadır. Bulgular; görsel açıdan çekici, marka ile tutarlı tasarımların; samimi ve özgün bir ses tonunun; açık ve kullanıcı odaklı metinlerin, alıcıların pazarlama e-postalarıyla etkileşiminde belirleyici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, duygusal bağ, okunabilirlik ve arayüz tasarımının dijital iletişimdeki etkisini vurgulayan literatürle örtüşmektedir. Araştırma ayrıca, etkileşimin; bu üç unsurun ayrı ayrı değil, tutarlı ve kullanıcı merkezli bir strateji dahilinde bütünleştiğinde en yüksek düzeye ulaştığını doğrulamaktadır. Katılımcılar, etkin sonuçlar elde etmek ve iletişimde sürekliliği sağlamak için tasarımcılar, metin yazarları ve stratejistler arasında güçlü bir işbirliği gerektiğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores how consumer engagement can be enhanced through email marketing by focusing on three core components: design, tone of voice, and UX writing. Using a qualitative approach, it draws on semi-structured interviews with industry professionals at Fluid Creatives to examine how these elements influence user interaction. The findings indicate that visually appealing, brand-consistent design, an authentic and friendly tone, and clear, user-centered copy significantly affect how recipients respond to marketing emails. These insights align with prior literature emphasizing emotional connection, readability, and interface design as key drivers of effective digital communication. The study further confirms that engagement is strongest when design, tone, and UX writing are cohesively integrated into a user-focused strategy, rather than approached in isolation. Participants stressed the importance of collaboration between designers, copywriters, and strategists to ensure coherence and drive better outcomes. The research contributes to a deeper understanding of how thoughtful content and design choices shape digital user experiences and reinforce brand-consumer relationships in the email marketing context.