Akustik gaz termometre yöntemiyle termodinamik sıcaklık ölçümlerinin gerçekleştirilmesi
Realization of thermodynamic temperature measurements by acoustic gas thermometer method
- Tez No: 983580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM SÜSOY DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, Temperature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tez çalışmasında, akustik gaz termometre (AGT) yöntemiyle, belirlenen kritik sıcaklık noktalarında termodinamik sıcaklık ölçümleri gerçekleştirilmiştir. 2018 Kasım ayında termodinamik sıcaklığın uluslararası birimler sistemine (SI) göre birimi olan kelvin (K) yeniden tanımlanması, tanımın Boltzmann sabiti ile ilişkilendirilmesi yapılan oylama sonucunda kabul edilmiştir. 2019 Mayıs ayında yeni tanımın yürürlüğe girmesi, bu tez çalışmasına motivasyon kaynağı olmuştur. Bu amaçla, yüksek saflıktaki argon gazı içerisine yerleştirilen yarı küresel rezonatör aracılığıyla, (0-2), (0-3), (0-4) ve (0-5) modlarında akustik rezonans ölçümleri ve TM11, TM12, TE11 ve TE12 modlarında mikrodalga rezonans ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Hesaplanan termodinamik sıcaklık değerleri, yarı küresel rezonatör üzerine yerleştirilen kapsül tip standart platin direnç termometreler (cSPRT) ile ölçülen sıcaklık değerleri karşılaştırılmıştır. Akustik gaz termometre yöntemiyle, termodinamik sıcaklık ölçümlerinin düşük belirsizlik değeri ile gerçekleştirilmesi, başta sıcaklık metrolojisi çalışmalarında olmak üzere, bilimsel çalışmalarda ve endüstriyel çalışmalarda kelvin yeni tanımının yaygınlaşmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, thermodynamic temperature measurements have been carried out at critical temperature points determined by the acoustic gas thermometer (AGT) method. In May 2018, the redefinition of Kelvin (K), the unit of thermodynamic temperature according to the International System of Units (SI), and the association of the definition with Boltzmann's constant were accepted as a result of the vote. In May 2019, the entry into force of the new definition was the motivation for this thesis study. For the purpose of this study, acoustic resonance measurements in the (0-2), (0-3), (0-4) and (0-5) modes, and microwave resonance measurements in the TM11, TM12, TE11 and TE12 modes, have been performed. These measurements will be taken using a quasi-spherical resonator placed within high-purity argon gas. The calculated thermodynamic temperature values have been compared with the temperature values measured with capsule type standard platinum resistance thermometers (cSPRT) placed on the quasi spherical resonator. It is aimed to perform thermodynamic temperature measurements with low uncertainty value by acoustic gas thermometer method and to contribute to the widespread use of the new definition of Kelvin in scientific studies and industrial studies, especially in temperature metrology studies.