Kayseri'de yaşayan iş adamları ile iş kadınlarının boş zamana bakışı ve boş zaman tercihleri üzerine sosyolojik bir değerlendirme
A sociological evaluation of businessmen's and businesswomen's perspectives on leisure time and their leisure time preferences in Kayseri
- Tez No: 983630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Boş zamanları değerlendirme, KOBİ, Rekreasyon, Leisure, Leisure activities, Small and Medium Sized Firms, Recreation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde boş zaman; kişiden kişiye değişen göreceli bir kavram olarak yere, zamana, mekâna ve yaşam şartlarına göre şekillenen bir hale sahiptir. Kimine göre boş zaman, boşa geçirilen bir zaman olarak algılanırken kimine göre ise serbest zaman olarak ifade edilir. Bu çalışmada ise; Kayseri'de yaşayan kadın ve erkek KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) patronlarının, boş zamana ilişkin yaklaşımlarını ve işveren oluşlarının boş zaman tercihleri üzerindeki etkisini nitel araştırma yöntemleri kullanılarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış açık uçlu sorular kullanılmıştır. Çalışma da yaklaşık olarak 10 kişi kadın ve 10 kişi erkek olarak 20 kişi ile görüşülmesi hedeflenmiş ama araştırmanın saha sınırlılıklarından dolayı ancak 14 kişi ile görüşülebilmiştir. Kartopu ve amaçsal örneklemlerin kullanıldığı bu yüksek lisans tez çalışmasının verileri, yorumlama ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular şu şekildedir; KOBİ patronlarının yapmış oldukları boş zaman tanımları benzer nitelikler taşımaktadır. KOBİ sahiplerinin, boş zaman tercihlerini işveren olmaları etkilemektedir. Cinsiyetleri açısından bakıldığında kadın ve erkek KOBİ sahiplerinin boş zaman algılarının aynı olmadığı anlaşılmıştır. Bir işveren olmanın, boş zaman tercihleri üzerindeki avantajları ve dezavantajları elde edilen veriler doğrultusunda tespit edilmiş ve çalışma içerisinde bulgular ve sonuç kısmında aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, leisure is a relative concept that varies from person to person and takes shape according to place, time, space, and living conditions. For some, leisure is perceived as time spent in vain, while for others, it is expressed as free time. In this study, it is aimed to reveal the approaches of female and male owners of SMEs (Small and Medium-Sized Enterprises) living in Kayseri regarding leisure and the effect of their being employers on their leisure preferences by using qualitative research methods. Semi-structured open-ended questions were used in the interviews. In the study, it was aimed to interview approximately 20 people, 10 women and 10 men, but due to the field limitations of the research, only 14 people could be interviewed. The data of this master's thesis study, in which snowball and purposive sampling methods were used, were analyzed by using interpretive and descriptive analysis techniques. The findings obtained as a result of the analyses are as follows: The definitions of leisure made by SME owners have similar characteristics. The leisure preferences of SME owners are affected by being employers. When evaluated in terms of gender, it has been understood that the perceptions of leisure of female and male SME owners are not the same. The advantages and disadvantages of being an employer on leisure preferences were determined in line with the obtained data and were presented in the findings and conclusion parts within the study.