Myofasyal ağrı sendromlu hastalarda farklı kinezyo bantlama uygulamalarının doku sertliği, ağrı ve fonksiyona etkisi
Effect of different kinesiotaping applications on tissue stiffness, pain and function in patients with Myofascial pain syndrome
- Tez No: 983714
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, Miyofasyal ağrı sendromları, Kinesio taping, Myofascial pain syndromes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, myofasyal ağrı sendromuna sahip hastalarda farklı Kinezyo® bantlama uygulamalarının doku sertliği, ağrı ve fonksiyon üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla tasarlandı. Çalışmaya üst trapez kasında myofasyal tetik noktası/noktaları bulunan toplam 30 kişi dahil edildi. Katılımcıların yaşları 21–35 arasında olup 28'i kadın 2'si erkek idi. Katılımcılar fizyoterapi grubu, kas tekniğiyle Kinezyo® bantlamalı fizyoterapi grubu, epidermis dermis fasya tekniğiyle Kinezyo® bantlamalı fizyoterapi grubu olarak rastgele üç gruba ayrıldı. Doku sertliği elastografi (shear wave elastografi - Logiq E9 XDclear, GE Healthcare) ile, ağrı görsel analog skala ile, basınç ağrı eşiği algometre (Baseline, Push-Pull Force Gauge (12-0304)) ile, üst ekstremite fonksiyonu Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi- Kısa Versiyon ile, boyun fonksiyonu Boyun Özürlülük İndeksi ile tedaviden hemen önce ve tedavi bitiminden hemen sonra olmak üzere toplam iki kez değerlendirildi. Fizyoterapi grubuna chin tuck egzersizi ve skapular retraksiyon egzersizinden oluşan postür egzersizleri, üst trapez kasına yönelik germe egzersizi ve iskemik kompresyon uygulandı. Çalışmada tüm gruplara aynı fizyoterapi programı verildi. Bu programdaki uygulamalar haftada 3 gün, günde 3 set olacak şekilde gerçekleştirildi. Egzersizlerin her bir seti 15 tekrardan oluşmaktaydı, germe egzersizinin bir tekrarı 30 saniye sürmekteydi. İskemik kompresyon uygulamasının set sayısı ve haftalık uygulama sıklığı egzersiz programıyla aynı olmakla birlikte her bir tekrarı 1 dakikadan oluşan 5 tekrar, 1 seti oluşturmaktaydı. Bunun yanı sıra, gruplardan ikisine farklı Kinezyo® bantlama teknikleri uygulandı. Bantlar uygulandıktan sonra 3 gün ciltte kaldı, 1 gün ara verildi ve ardından tekrar 3 gün uygulandı. Bu döngü 1 hafta sürdü ve toplamda 4 hafta boyunca tekrarlandı. Tüm gruplarda ağrı düzeyinde azalma (p<0,001), (p=0,001), (p=0,008) ve fonksiyonel kapasitede artış olduğu görüldü (p=0,03), (p=0,008), (p=0,005). Ancak bu değişimlerin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlendi (p>0,05). Doku sertliği açısından değerlendirildiğinde her iki Kinezyo® bantlama grubunda da anlamlı azalma görüldü (p=0,02), (p=0,01) fizyoterapi grubunda ise anlamlı bir değişiklik ortaya çıkmadı (p>0,05). Kinezyo® bantlamanın, uygulama tekniğinden bağımsız bir şekilde, myofasyal ağrı sendromlu hastalar için tamamlayıcı bir tedavi metodu olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effects of different Kinesio® taping applications on tissue stiffness, pain, and function in patients with myofascial pain syndrome. A total of 30 individuals with myofascial trigger point(s) in the upper trapezius muscle were included in the study. Participants were aged 21–35, with 28 females and 2 males. Participants were randomly assigned to three groups: a physical therapy group, a physical therapy group with Kinesio® taping using muscle technique, and a physical therapy group with Kinesio® taping using epidermis dermis fascia technique. Tissue stiffness was measured using elastography (shear wave elastography - Logiq E9 XDclear, GE Healthcare), pain was measured using a visual analog scale, and pressure pain threshold was measured using an algometer (Baseline, Push-Pull Force Gauge (12-0304)), upper extremity function with Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire- Short Form , and neck function with the Neck Disability Index were assessed twice, immediately before treatment and immediately after treatment completion. The physical therapy group received postural exercises consisting of chin tuck exercises and scapular retraction exercises, stretching exercises targeting the upper trapezius muscle, and ischemic compression. All groups in the study received the same physical therapy program. The exercises in this program were performed 3 days a week, 3 sets per day. Each set of exercises consisted of 15 repetitions, and one repetition of the stretching exercise lasted 30 seconds. The number of sets and weekly frequency of the ischemic compression application were the same as the exercise program, with each set consisting of 5 repetitions lasting 1 minute each. In addition, different Kinesio® taping techniques were applied to two of the groups. The tapes remained on the skin for 3 days, followed by a 1-day break, and then were reapplied for another 3 days. This cycle lasted 1 week and was repeated for a total of 4 weeks. All groups showed a decrease in pain levels (p<0.001), (p=0.001), (p=0.008) and an increase in functional capacity (p=0.03), (p=0.008), (p=0.005). However, it was determined that these changes did not create a statistically significant difference between the groups (p>0.05). When evaluated in terms of tissue stiffness, a significant decrease was observed in both Kinesio® taping groups (p=0.02), (p=0.01), while no significant change was observed in the physical therapy group (p>0.05). It was concluded that Kinesio® taping could be a complementary treatment method for patients with myofascial pain syndrome, independent of the application technique.