Bebeği yenidoğan yoğun bakımda yatan annelerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin bebek beslenmesi tutumlarına etkisi
The effect of psychological resilience levels of mothers whose babies are in the neonatal intensive care unit on their infant feeding attitudes
- Tez No: 983771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM NEMMEZİ KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Yenidoğanlar, Resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakımda bebeği yatan annelerin bebeklerinin beslenmesine ilişkin tutumlarının annelerin psikolojik sağlamlığı ve bebeklerin yatış süresi ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel-tanımlayıcı bir yöntemle yürütülmüştür. Çalışmaya bebekleri 01.01.2025-30.06.2025 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Neonatoloji Kliniği'nde, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan 88 anne dahil edilmiştir. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalı olup, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan tüm katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, bebek beslenmesine yönelik tutumları ölçmek için önerme listesi, Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (YPSÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel veriler SPSS 22.0 programına yüklendi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 29,21 ± 6,49 yıl olup bebeklerinin yoğun bakımda yatış nedenleri arasında en yaygın neden %59,1 ile prematürite olarak belirlenmiştir. Annelerin YPSÖ puanlarının ortalaması 81,85 ± 15,13 olarak saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeyi yüksek olan annelerin, bebeklerini anne sütü ile beslemenin hastalık riskini azaltacağına (p<0,001), mama ile beslemenin hızlı kilo artışına neden olmayacağına (p<0,001) ve emzirmenin kendileri için de şifalı olduğuna (p<0,001) inandıkları; ayrıca süt sağma sürecinde zaman bulmakta zorluk yaşamadıkları (p<0,001) tespit edilmiştir. Yoğun bakım ünitesinde yatış süresinin uzamasının ise annelerin bebeklerini besleme tutumlarını doğrudan etkilemediği ancak psikolojik dayanıklılıklarını olumsuz etkilediği saptanmıştır (p<0,01). Yapılan regresyon analizinde psikolojik sağlamlığı daha yüksek olan annelerin, bebeklerini anne sütü ile beslemeye daha yatkın oldukları görülmüştür (R²=0,188). Bu nedenle bebeklerin YYBU'da yatış süresi doğrudan olmasa da annelerin onları besleme tutumuyla ilişkilidir. Sonuç olarak, bu çalışma, YYBU'da bebeği olan annelerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile bebeklerini besleme tutumları arasında bir ilişki olduğunu ve psikolojik sağlamlığın annelerin sosyodemografik özellikleri ve bebeklerin hastanede kalış süresi gibi durumlardan etkilendiğini ortaya çıkarmıştır. Annelerin psikolojik sağlamlığını destekleyecek çalışmaların yapılması bebeklerini anne sütü ile besleme tutumlarını da olumlu yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between the attitudes of mothers whose babies were hospitalized in the neonatal intensive care unit towards infant feeding and the mothers' psychological resilience and the length of hospital stay. The research was conducted using a cross-sectional-descriptive method. Eighty-eight mothers whose babies were hospitalized in the neonatal intensive care unit of the Neonatology Clinic at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2025, and June 30, 2025, were included in the study. Participation was voluntary, and written informed consent was obtained from all participants who met the inclusion criteria. The data collection tools used were a sociodemographic information form, a list of suggestions to measure attitudes towards infant feeding, and the Adult Psychological Resilience Scale (APRS). The statistical data was uploaded to SPSS 22.0 program. The statistical significance level was accepted as p<0.05. The average age of the participants was 29.21 ± 6.49 years, and the most common reason for their babies' admission to the intensive care unit was prematurity, at 59.1%. The average YPSÖ score of the mothers was found to be 81.85 ± 15.13. It was determined that mothers with a high level of psychological resilience believed that breastfeeding would reduce the risk of illness (p<0.001), that formula feeding would not cause rapid weight gain (p<0.001), and that breastfeeding was also beneficial for them (p<0.001); they also did not experience difficulty finding time during the milk expression process (p<0.001). It was found that a longer stay in the intensive care unit did not directly affect the mothers' attitudes towards breastfeeding but negatively affected their psychological resilience (p<0.01). Regression analysis revealed that mothers with higher psychological resilience were more likely to breastfeed their babies (R²=0,188). Therefore, the length of stay of infants in the NICU, while not directly related, is related to the mothers' breastfeeding attitudes. Consequently, this study revealed a relationship between the psychological resilience levels of mothers with infants in the NICU and their infant feeding attitudes, and that psychological resilience is influenced by factors such as the mothers' sociodemographic characteristics and the length of the infants' hospital stay. Studies that support the psychological resilience of mothers will also positively influence their attitudes towards breastfeeding.