İnme hastalarında sarkopeninin günlük yaşamaktiviteleri ve düşme korkusu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of sarcopenia on activities of daily living and fear of falling in stroke patients
- Tez No: 983775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER FATİH SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Sarkopeni, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Düşme Korkusu, Fonksiyonel Bağımsızlık, İnme rehabilitasyonu, Stroke, Sarcopenia, Activities of Daily Living, Fear of Falling, Functional Independence, Stroke rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inme hastalarında sarkopeninin günlük yaşam aktiviteleri ve düşme korkusu üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 74 inme hastası çalışmaya dahil edildi. Demografik ve klinik veriler kaydedildi. Sarkopeni değerlendirmesi SARC-F anketi, el kavrama gücü, Beş Kez Otur-Kalk testi, 4 metre yürüme hızı testi, DXA ile apendiküler iskelet kası kütlesi ve ultrason ile rektus femoris kas kalınlığı ölçümü kullanılarak yapıldı. Motor ve fonksiyonel durum; Brunnstrom, Berg Denge Ölçeği, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS), Modifiye Barthel İndeksi, Modifiye Düşme Etkinlik Ölçeği (MDEÖ), PASS-Turk ve Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ile değerlendirildi. Psikolojik durum Beck Anksiyete Ölçeği ile incelendi. Düşme korkusu, düşme öyküsü ve düşme sıklığı sorgulandı. Sarkopeni tanısı EWGSOP2 kriterlerine göre kondu. Bulgular: Hastaların %40,5'i sarkopenikti. Düşme korkusu sarkopenik grupta %70 oranında olup sarkopenik olmayan gruba göre (%47,7) anlamlı olarak yüksekti (p=0,037). MDEÖ skorları sarkopenik hastalarda belirgin şekilde daha yüksek bulundu (p<0,001). FBÖ ve Barthel İndeksi sonuçlarına göre, sarkopenik hastaların günlük yaşam aktivitelerinde daha fazla kısıtlılık olduğu saptandı (her ikisi için p<0,001). Ayrıca SARC-F, el kavrama gücü, AİKK, yürüme hızı ve 5 Kez Otur-Kalk testi gibi sarkopeniyle ilişkili parametreler; fonksiyonellik ve düşme korkusu göstergeleriyle anlamlı korelasyon gösterdi. Sonuç: İnme hastalarında sarkopeni, fonksiyonel bağımsızlıkta belirgin azalma ve düşme korkusunda artış ile ilişkilidir. Bulgular, inme sonrası dönemde sarkopeninin erken tanımlanmasının ve hedefe yönelik rehabilitasyon yaklaşımlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of sarcopenia on activities of daily living and fear of falling in stroke patients. Materials and Methods: Seventy-four stroke patients who applied to Giresun University Training and Research Hospital were included in the study. Demographic and clinical data were recorded. Sarcopenia assessment was performed using the SARC-F questionnaire, handgrip strength, Five Times Sit-to-Stand Test, 4-meter walking speed test, appendicular skeletal muscle mass measured by DXA, and rectus femoris muscle thickness measured by ultrasound. Motor and functional status were evaluated using the Brunnstrom stages, Berg Balance Scale, Functional Independence Measure (FIM), Functional Ambulation Scale (FAS), Modified Barthel Index, Modified Falls Efficacy Scale (MFES), PASS-Turk, and Modified Ashworth Scale (MAS). Psychological status was assessed with the Beck Anxiety Inventory. Fear of falling, history of falls, and frequency of falls were questioned. The diagnosis of sarcopenia was made according to EWGSOP2 criteria. Results: Of the patients, 40.5% were sarcopenic. Fear of falling was present in 70% of the sarcopenic group and was significantly higher compared to the non-sarcopenic group (47.7%) (p=0.037). MFES scores were significantly higher in sarcopenic patients (p<0.001). According to FIM and Barthel Index results, sarcopenic patients had greater limitations in activities of daily living (p<0.001 for both). In addition, sarcopenia-related parameters such as SARC-F, handgrip strength, appendicular skeletal muscle mass, walking speed, and Five Times Sit-to-Stand Test showed significant correlations with indicators of functionality and fear of falling. Conclusion: In stroke patients, sarcopenia is associated with a marked decrease in functional independence and an increase in fear of falling. The findings emphasize the necessity of early identification of sarcopenia and targeted rehabilitation approaches in the post-stroke period.