Egzersiz sonrası vücut soğutmanın tekrarlayan egzersiz performansı ve fizyolojik toparlanma üzerine etkisi: Genç sporcularda çapraz-geçiş tasarımlı bir araştırma
Effect of post-exercise body cooling on repeated exercise performance and physiological recovery: A cross-over design study in young athletes
- Tez No: 983781
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz performansı, Egzersiz testi, Soğutma yeleği, Toparlanma, Cooling vest, Exercise performance, Exercise test, Recovery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Futbol, aerobik ve anaerobik enerji sistemlerinin eşzamanlı etkinliğini gerektiren yüksek yoğunluklu bir takım sporudur. Oyuncu performansı büyük ölçüde fizyolojik kapasiteye bağlı olup, sıcak çevre koşulları performans ve toparlanma süreçlerini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, genç sporcularda egzersiz sonrası uygulanan soğutma yöntemlerinin tekrarlayan egzersiz performansı ve fizyolojik toparlanma üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmaya haftada altı gün düzenli antrenman yapan 15–17 yaş arası futbolcular katıldı. Sporcular, mevkilerine göre dengeli olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Her grup, tükenene kadar artan şiddette KPET tabi tutuldu. İlk test sonrası soğutma grubuna 15 dakika süreyle soğutma yeleği ve su, kontrol grubuna yalnızca su verildi ve ardından ikinci KPET uygulandı. Maksimal egzersiz sonrası 5 dakikalık toparlanma döneminde KHTİ ve RER değerleri incelendi, test boyunca vücut sıcaklığı ile kardiyak ve pulmoner parametreler izlendi. Egzersiz sonrası algılanan efor Borg ölçeğiyle değerlendirildi, bir hafta sonra gruplar çaprazlanarak aynı protokol tekrarlandı. Soğutma ve kontrol grupları arasında grup içi analizlerde her iki grupta test öncesi-sonrası vücut sıcaklığı, istirahat O₂ tüketimi, VO₂maks, pulmoner ventilasyon, RER ve KHTİ değerlerinde anlamlı değişiklikler görüldü (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, ikinci test öncesi vücut sıcaklığı, istirahat O₂ tüketimi, VO₂maks ve istirahat ventilasyon değerleri soğutma grubunda daha düşük/avantajlı bulundu (p<0.05–0.01). KHTİ açısından, özellikle ikinci testte soğutma grubunun kontrol grubuna kıyasla birçok zaman noktasında daha yüksek toparlanma değerlerine ulaştığı belirlendi (p<0.05–0.01). RER sonuçlarında ise soğutma grubunda özellikle ikinci testte tüm değerler kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu (p<0.01), Başlangıç kalp hızı değerleri kontrol grubunda daha yüksek saptandı (p<0.05–0.01).
Özet (Çeviri)
Football is a high-intensity team sport that requires the simultaneous efficiency of aerobic and anaerobic energy systems. Player performance largely depends on physiological capacity, and hot environmental conditions can significantly affect both performance and recovery processes. The aim of this study was to investigate the effects of post-exercise cooling methods on repeated exercise performance and physiological recovery in young athletes. The study included football players aged 15–17 who trained six days a week. The athletes were divided into two groups balanced according to their positions. Each group underwent a cardiopulmonary exercise test (CPET) on a cycle ergometer with increasing intensity until exhaustion. Following the first test, the cooling group received a cooling vest and water for 15 minutes, while the control group received only water, after which a second CPET was performed. During the 5-minute recovery period after maximal exercise, heart rate recovery index (HRRI) and respiratory exchange ratio (RER) were evaluated, while body temperature as well as cardiac and pulmonary parameters were monitored throughout the test. Perceived exertion was assessed using the Borg scale, and the protocol was repeated one week later with a crossover design. Within-group analyses revealed significant pre- and post-test changes in body temperature, resting O₂ consumption, VO₂max, pulmonary ventilation, RER, and HRRI in both groups (p<0.05). Between-group comparisons showed that, prior to the second test, body temperature, resting O₂ consumption, VO₂max, and resting ventilation values were lower/more favorable in the cooling group (p<0.05–0.01). Regarding HRRI, the cooling group achieved higher recovery values at multiple time points during the second test compared to the control group (p<0.05–0.01). In RER results, especially during the second test, all values were significantly lower in the cooling group compared to the control group (p<0.01). Baseline heart rate values were higher in the control group (p<0.05–0.01).