Hemşirelerde akıllı telefon bağımlılığı ile profesyonel yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between smartphone addiction and professional quality of life among nurses
  1. Tez No: 983784
  2. Yazar: HİCRAN SAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı telefonlar, Bağımlılık, Hemşirelik, Merhamet yorgunluğu, Tükenmişlik-mesleki, Yaşam kalitesi, Smartphones, Dependency, Nursing, Compassion fatigue, Burnout-professional, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul'daki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 210 hemşire üzerinde yürütülmüş olup, hemşirelerde akıllı telefon bağımlılığı ile profesyonel yaşam kalitesinin alt boyutları olan merhamet memnuniyeti, tükenmişlik ve merhamet yorgunluğu arasındaki ilişkiyi inceleyen tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı bir çalışmadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği–Kısa Formu ve Profesyonel Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmış; katılımcıların günde ortalama 4 saat telefon kullandığı ve akıllı telefon bağımlılığı ortalama puanının 25,30 olduğu belirlenmiştir. Yaş, mesleki deneyim, kurumda çalışma süresi, günlük telefon kullanımı ve telefonu kontrol etme davranışları gibi değişkenlerin bağımlılık düzeyini anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür. Hemşirelerin merhamet yorgunluğu düzeylerinin yüksek, merhamet memnuniyeti ve tükenmişlik düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu saptanmış; akıllı telefon bağımlılığı ile tükenmişlik (r=0,266) ve merhamet yorgunluğu (r=0,336) arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizleri, akıllı telefon bağımlılığının merhamet yorgunluğundaki varyansın %10,2'sini, tükenmişlikte ise %6,5'ini açıkladığını göstermiş; merhamet memnuniyetiyle ilişkisi ise anlamlı bulunmamıştır. Bulgular genel olarak, akıllı telefon bağımlılığının hemşirelerin profesyonel yaşam kalitesinin olumsuz boyutlarını artıran önemli bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This descriptive, cross-sectional, and correlational study was conducted with 210 nurses working in a training and research hospital in Istanbul to examine the relationship between smartphone addiction and the subdimensions of professional quality of life—compassion satisfaction, burnout, and compassion fatigue. Data were collected using a Personal Information Form, the Smartphone Addiction Scale–Short Version, and the Professional Quality of Life Scale. The findings showed that participants used their smartphones for an average of 4 hours per day and had a mean smartphone addiction score of 25.30. Age, professional experience, years worked at the institution, daily smartphone use, and phone-checking behaviors were found to significantly affect addiction levels. Nurses' compassion fatigue levels were high, while their compassion satisfaction and burnout levels were moderate. Significant positive correlations were identified between smartphone addiction and burnout (r = 0.266) as well as compassion fatigue (r = 0.336). Regression analyses indicated that smartphone addiction explained 10.2% of the variance in compassion fatigue and 6.5% of the variance in burnout, while its relationship with compassion satisfaction was not statistically significant. Overall, the findings suggest that smartphone addiction is an important risk factor that increases the negative components of professional quality of life among nurses.