Türk mutfak kültürünün tanıtılmasında gastrodiplomasinin rolü
The role of gastrodiplomacy in the promotion of Turkish culinary culture
  1. Tez No: 983836
  2. Yazar: GAMZE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Uluslararası İlişkiler, Gastronomy and Culinary Arts, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel tanıtım, Uluslararası tanıtım, Cultural advertisement, International promotion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'nin mutfak kültürünün uluslararası düzeyde tanıtımında gastrodiplomasinin rolünü ortaya koymak ve bu sürece etki eden faktörleri incelemektir. Bu kapsamda gastronomi faaliyetleri, medya yansımaları, kültürel etkileşim ve diplomatik ilişkiler gibi değişkenlerin gastrodiplomasi üzerindeki etkileri değerlendirilmiş, aynı zamanda gastrodiplomasinin Türk mutfağının tanıtımındaki aracı rolü araştırılmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüş, veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, yurt dışında görev yapmış diplomatik personel ve kamu görevlileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 162 katılımcıdan oluşan bir grup temsil etmektedir. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiş, yapısal eşitlik modeli kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, gastrodiplomasinin Türk mutfağının tanıtımında önemli bir unsur olduğu görülmüş ve ilgili değişkenlerin bu sürece etkisine ilişkin teorik bir model geliştirilmiştir. Bu yönüyle çalışma hem kültürel diplomasi hem de gastronomi araştırmalarına kuramsal ve uygulamalı katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the role of gastrodiplomacy in the international promotion of Turkish culinary culture and to examine the factors that influence this process. Within this framework, the effects of variables such as gastronomy activities, media reflections, cultural interaction, and diplomatic relations on gastrodiplomacy were evaluated, and the mediating role of gastrodiplomacy in the promotion of Turkish cuisine was investigated. The study was conducted using a quantitative research design, and data were collected through a structured questionnaire. The population of the research consists of diplomatic personnel and public officials who have served abroad. The sample group is composed of 162 participants. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software and interpreted within the scope of the structural equation modeling approach. The study concluded that gastrodiplomacy is a significant component in the promotion of Turkish culinary culture, and a theoretical model was developed regarding the effects of related variables on this process. In this respect, the study offers both theoretical and practical contributions to the fields of cultural diplomacy and gastronomy studies.