Erzurum il merkezinde hizmet veren kamu hastanelerinde çalışan mutfak personellerinin gıda güvenliği bilgi düzeyi
Food safety knowledge level of kitchen staff working in public hospitals serving in Erzurum provincial center
- Tez No: 983852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZEL BİLGE YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, gıda güvenliği, hijyen, kamu hastaneleri, mutfak personeli, Devlet hastaneleri, Halk sağlığı, Hizmet içi eğitim, Toplu beslenme hizmetleri, Education, food safety, hygiene, kitchen staff, public hospitals, State hospitals, Public health, In service training, Institutional food services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kamu hastaneleri, bağışıklığı baskılanmış bireylerin yoğun bulunduğu yüksek riskli kurumlar olup, mutfak personelinin gıda güvenliği bilgisindeki yetersizlikler ciddi halk sağlığı sonuçlarına yol açabilir. Türkiye'de kamu hastanelerinde görev yapan mutfak personeline yönelik bölgesel düzeyde yapılmış kapsamlı bilgi düzeyi çalışmalarının sınırlı olması, bu alanın önemli bir araştırma boşluğu olarak kalmasına neden olmaktadır. Bu çalışma, Erzurum il merkezindeki kamu hastanelerinde çalışan mutfak personelinin gıda güvenliği bilgi düzeylerini ve bu düzeyi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Erzurum il merkezinde görev yapan 208 mutfak personeli ile yürütülmüştür. Veriler; besin hijyeni, personel hijyeni, mutfak/ekipman hijyeni ve fiziksel çevre hijyeni alanlarını kapsayan yapılandırılmış anket formu aracılığıyla yüz yüze toplanmıştır. Katılımcıların demografik ve mesleki özellikleri ile gıda güvenliği eğitimi alma durumları değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS 20.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde ve ortalama ± standart sapma ile sunulmuştur. Sayısal verilerin dağılım özellikleri dikkate alınarak gruplar arası karşılaştırmalarda iki bağımsız grup için Mann–Whitney U testi, üç ve daha fazla bağımsız grup için Kruskal–Wallis H testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 40.03±8.85, %95.2'si erkektir. Personelin %86.5'i yaşamında en az bir kez, %65.9'u kurum içinde gıda güvenliği eğitimi aldığını bildirmiştir. Ortalama toplam bilgi puanı 25.1±6.4 olup en yüksek puan besin hijyeni (10.5±3.0), en düşük puan mutfak/ekipman hijyeni (4.2±1.4) alanındadır. Yaş, meslek grubu, hizmet süresi ve eğitim alma durumu ile gıda güvenliği toplam bilgi puan dağılımları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p>0.05). Sonuç: Kamu hastanelerinde çalışan mutfak personelinin gıda güvenliği bilgi düzeyleri, özellikle mutfak/ekipman hijyeninde yetersizdir. Bulgular, mevcut eğitimlerin etkili olmakla birlikte kurumlar arası standardizasyon eksikliği, deneyime bağlı bilgi farklılıkları ve sürdürülebilir eğitim politikalarının yetersizliğinin risk oluşturduğunu göstermektedir. Hastane mutfaklarında güvenilir gıda hizmetinin sağlanabilmesi için eğitim programlarının güçlendirilmesi, hijyen uygulamalarının izlenmesi ve kurumsal kalite kültürünün geliştirilmesi zorunludur.
Özet (Çeviri)
Aim: Public hospitals are high-risk institutions with a high concentration of immunocompromised individuals, and inadequacies in the food safety knowledge of kitchen staff can lead to serious public health consequences. The limited level of comprehensive knowledge studies conducted at the regional level for kitchen staff working in public hospitals in Turkey causes this field to remain an important research gap. This study was conducted to determine the food safety knowledge levels of the kitchen staff working in public hospitals in the city center of Erzurum and the factors affecting this level. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study was carried out with 208 kitchen personnel working in the city center of Erzurum. Data; It was collected face-to-face through a structured questionnaire covering the areas of food hygiene, personnel hygiene, kitchen/equipment hygiene and physical environmental hygiene. The demographic and professional characteristics of the participants and their status of receiving food safety training were evaluated. The analysis of the data was made using the SPSS 20.0 package program. Descriptive statistics are presented in number, percentage, and mean ± standard deviations. Considering the distribution characteristics of the numerical data, the Mann–Whitney U test was used for two independent groups and the Kruskal–Wallis H test was used for three or more independent groups. The statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: The average age of the participants was 40.03±8.85, 95.2% were male. 86.5% of the personnel reported that they received food safety training at least once in their lifetime, and 65.9% reported that they received food safety training within the organization. The average total knowledge score was 25.1±6.4, with the highest score in food hygiene (10.5±3.0) and the lowest score in kitchen/equipment hygiene (4.2±1.4). A significant relationship was found between age, occupational group, length of service and education level and food safety total knowledge score distributions (p>0.05). Conclusion: The food safety knowledge levels of kitchen staff working in public hospitals are insufficient, especially in kitchen/equipment hygiene. The findings show that although existing trainings are effective, the lack of standardization between institutions, differences in knowledge due to experience, and the inadequacy of sustainable education policies pose a risk. In order to provide reliable food service in hospital kitchens, it is imperative to strengthen training programs, monitor hygiene practices and develop a corporate quality culture.