Ön diş çürüklerinin çocukların ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi ve zorbalık mağdurluğu üzerindeki etkisi
The effect of anterior dental caries on oral health-related quality of life and bullying victimization in children
  1. Tez No: 983893
  2. Yazar: AYŞENUR DEMİRCİ BALÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİFE KAPTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, Zorbalık, Çocuk diş hekimliği, Quality of life, Bullying, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 8–14 yaş aralığındaki çocuklarda ön diş çürüklerinin akran zorbalığı mağdurluğu ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini inceleyerek, bu alanda geliştirilecek koruyucu ve önleyici programlara bilimsel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalında gerçekleştirilmiş olup, örneklemi 8–14 yaşları arasındaki 251 çocuk oluşturmuştur. Çocukların ön diş çürüğü varlığı ICDAS II kriterlerine göre klinik muayene ile değerlendirilmiştir. Ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi, 8–10 ve 11–14 yaş grupları için uyarlanmış Çocuk Algı Anketi (CPQ) ile ölçülmüş; akran zorbalığına maruz kalma durumu ise Olweus Öğrenciler İçin Akran Zorbalığı Anketi ile belirlenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde ki-kare testi ve lojistik regresyon kullanılmıştır. Çalışmaya katılan çocukların %72,5'inin akran zorbalığına maruz kaldığı belirlenmiştir. Ailelerin sosyoekonomik düzeyi, çocukların zorbalık mağduru olma ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi puanları üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ön diş çürüğü olan çocukların ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi puanlarının, özellikle sosyal ve duygusal iyilik hali alt alanlarında, daha yüksek (daha olumsuz) olduğu saptanmıştır. Zorbalık mağduru çocukların yaşam kalitesi, mağdur olmayanlara göre daha düşük bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde, Sosyal İyilik Hali puanının zorbalık mağdurluğunu en güçlü yordayıcı değişkeni olduğu görülmüştür. Ön diş çürükleri, çocukların akran zorbalığına maruz kalma riskini ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sosyoekonomik faktörler ve ağız sağlığına ilişkin psikososyal iyi oluş düzeyi, akran zorbalığı mağdurluğunda belirleyici bir role sahiptir. Bu bulgular, ağız ve diş sağlığının yalnızca fiziksel bir sağlık göstergesi olmadığını, aynı zamanda çocukların psikososyal refahını ve toplumsal ilişkilerini doğrudan etkileyen önemli bir yaşam kalitesi belirleyicisi olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, çocuklara yönelik ağız sağlığı programlarının yalnızca tedavi edici değil, aynı zamanda psikososyal destek ve zorbalık farkındalığı içeren bütüncül bir yaklaşımla planlanması gerekmektedir. Ailelerin, öğretmenlerin ve sağlık profesyonellerinin iş birliği içinde çalıştığı bu tür programlar; erken dönemde ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine, çocukların özgüvenlerinin güçlendirilmesine ve akran zorbalığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of anterior dental caries on peer bullying victimization and oral health–related quality of life (OHRQoL) among children aged 8–14 years. The ultimate goal was to provide scientific evidence to inform the development of protective and preventive programs in this field. The study was conducted in the Department of Pediatric Dentistry at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Dentistry, with a sample of 251 children aged 8–14. The presence of anterior dental caries was assessed via clinical examination according to International Caries Detection and Assessment System II (ICDAS II) criteria. Oral health–related quality of life was measured using the Child Perceptions Questionnaire (CPQ) adapted for the 8–10 and 11–14 year age groups, and bullying victimization was assessed with the Olweus Bully/Victim Questionnaire. Chi-square tests and logistic regression were used for data analysis. Results showed that 72.5% of the children had experienced peer bullying; family socioeconomic status had a significant effect on both bullying victimization and OHRQoL scores. Furthermore, children with anterior dental caries had higher (i.e., poorer) OHRQoL scores, particularly in the social and emotional well-being subdomains, and children who were victims of bullying had lower quality of life than non-victims. Logistic regression analysis indicated that the Social Well-Being subscale score was the strongest predictor of bullying victimization. Anterior dental caries can increase children's risk of being bullied and negatively affect their OHRQoL. Additionally, socioeconomic factors and the level of oral health–related psychosocial well-being play a decisive role in bullying victimization. These findings indicate that oral health is not merely a physical health indicator, but also an important determinant of children's psychosocial well-being and social relationships, directly influencing their quality of life. Therefore, oral health programs for children should be planned with a holistic approach that includes not only treatment but also psychosocial support and bullying awareness. Such collaborative programs involving families, teachers, and healthcare professionals will help prevent early oral health problems, strengthen children's self-esteem, and reduce peer bullying.