Bir üniversite hastanesinin farklı servislerinde klinik eczacılık hizmetlerinin kurulumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the implementation of clinical pharmacy services in different departments of a university hospital
  1. Tez No: 983948
  2. Yazar: CEREN ADALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE APİKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇE ÇELİKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Taburculuk eğitimi, ilaçla ilgili sorun, tedaviye uyum, ilaç bilgi düzeyi, hasta memnuniyeti, Discharge education, drug-related problems, medication adherence, drug knowledge, patient satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesinde Klinik Eczacılık Birimi'nin kurulması ve sunduğu hizmetlerin mortalite, hastaneye başvuru oranları, tedaviye uyum, ilaç bilgi düzeyi ve kapsamlı ilaç yönetiminden hasta memnuniyeti üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Hastanede en az 48 saat yatışı yapılan ve kronik hastalığı bulunan 150 hasta randomize olarak kontrol ve çalışma grubuna ayrılmıştır. Çalışma grubuna klinik eczacılık hizmetleri sunulurken, kontrol grubuna hizmet verilmemiştir. Hastalar iki aylık periyotlarla toplam 6 ay boyunca izlenmiş ve hastaların mortalite durumu, hastaneye başvuru sayısı, tedaviye uyumu ve ilaç bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Hasta memnuniyeti Türkçeye uyarlama çalışması da yapılan kapsamlı ilaç yönetimi memnuniyet ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 30. ve 180. günlerde çalışma grubunun hastaneye başvuru sayısı anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla; p=0,001, p=0,045), ancak acil servise başvuru ve toplam yatış sayılarında fark yoktu. Hastalık alevlenmeleri, çalışma grubunda her iki takipte de daha azdı (sırasıyla; p=0,001, p=0,005). Üç takipte de çalışma grubunun tedaviye uyumu (p<0,001, p=0,001, p=0,007) ve ilaç bilgi düzeyi (p<0,001, p<0,001, p<0,001) kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Çalışma grubunda hasta başına 1 (0-3) olmak üzere toplam 156 ilaçla ilgili sorun saptanmış ve 143 öneri yapılmış, bu önerilerin %86,6'sı kabul edilmiştir. Kapsamlı ilaç yönetimi memnuniyet ölçeği Türkçe validasyonunda α=0,858 ve ICC=0,937 olarak hesaplandı, yüksek güvenilirlik gösterdi. Çalışma grubundaki hastalar, klinik eczacıdan aldıkları kapsamlı ilaç yönetimi hizmetinden yüksek memnuniyet (25 (23-27)) göstermiştir. Sonuç: Klinik Eczacılık Birimi'nin sunduğu hizmetler hastaların ilaç yükünü azaltarak hastalık alevlenme ve hastaneye başvuru oranlarını düşürmüş; tedaviye uyum ve ilaç bilgi düzeylerini artırmıştır. Ayrıca, kapsamlı ilaç yönetimi hizmeti alan hastaların memnuniyeti yüksek bulunmuştur, bu da klinik eczacının hasta bakımındaki olumlu katkılarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was evaluate the effects of the Clinical Pharmacy Unit in a university hospital on mortality, hospital admission rates, treatment adherence, medication knowledge and patient satisfaction with comprehensive medication management. Materials and Methods: 150 patients hospitalized ≥48 hours with ≥1 comorbidity were randomly assigned to control or study groups. Clinical pharmacy services were given only to the study group. Patients were followed every two months for 6 months; mortality, hospital admissions, treatment adherence and drug knowledge were measured. Patient satisfaction was assessed with the Turkish adapted Comprehensive Medication Management Satisfaction Scale. Results: On days 30 and 180, hospital admissions were significantly lower in the study group (p=0.001, p=0.045), with no difference in emergency visits and total hospitalizations. The number of disease exacerbations was significantly lower in the study group than in the control group at both follow-ups (p=0.001, p=0.005, respectively). Treatment adherence (p<0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.007) and drug knowledge level (p<0.001, p<0.001, p<0.001, p<0.001) were significantly higher in the study group compared to the control group in all three follow-ups. In the study group, a total of 156 drug-related problems, 1 per patient (0-3), were identified and 143 suggestions were made, 86.6% of which were accepted. The Turkish validation of the comprehensive medication management satisfaction scale showed high reliability with α=0.858 and ICC=0.937. Patients in the study group showed high satisfaction (25 (23-27)) with the comprehensive medication management service they received from the clinical pharmacist. Conclusion: The services provided by Clinical Pharmacy Unit reduced medication burden, decreased disease exacerbation and hospital admission rates, increased medication knowledge and treatment adherence. Patients receiving comprehensive medication management were satisfied, indicating positive contributions of clinical pharmacy in patient care.