Kronik hemodiyaliz hastalarında malnütrisyon inflamasyon ateroskleroz sendromu ve oksidatif stres ilişkisi
The relationship between malnutrition–inflammation–atherosclerosis syndrome and oxidative stress in chronic hemodialysis patients
  1. Tez No: 983949
  2. Yazar: KÜBRA KARABIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, İnflamasyon, Ateroskleroz, MİA sendromu, Hemodiyaliz, Kronik böbrek yetmezliği, Oksidatif stres, Total oksidan seviye (TOS), Total antioksidan kapasite (TAK), Oksidatif stres indeksi (OSİ), Protein enerji malnütrisyonu, Renal diyaliz, Malnutrition, Inflammation, Atherosclerosis, MIA syndrome, Hemodialysis, Chronic kidney disease, Oxidative stress, Total oxidant status (TOS), Total antioxidant capacity (TAC), Oxidative stress index (OSI), Protein-energy malnutrition, Renal dialysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nefroloji Kliniği Hemodiyaliz Ünitesi'nde kronik hemodiyaliz alan hastalarda Malnütrisyon İnflamasyon Ateroskleroz (MİA) Sendromu oranını saptamak ve MİA sendromu ile oksidatif stres ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nefroloji Kliniğinde haftada 3 gün hemodiyaliz alan hastaların verileri retrospektif ve kesitsel olarak incelendi. Malnütrisyon durumu için albümin değerleri ve beden kitle indeksleri, inflamasyon durumu için CRP değerleri, ateroskleroz tespiti için ise geçmiş görüntülemeleri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden taranarak kaydedildi. Oksidatif stres tayini için ise total oksidan ve antioksidan kapasite değerlendirildi ve bu değerlerden oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. Gönüllü hastalardan onamları alınarak serum örnekleri alındı ve hastanemiz biyokimya laboratuvarı tarafından çalışıldı. Bulgular: MİA sendromu ileri yaş, erkek cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, düşük HDL kolesterol düzeyi, düşük kreatinin seviyesi, yüksek GFR, düşük Kt/V, düşük URR ve tanımı gereği düşük serum albümin düzeyi ve koroner arter hastalığıyla anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur (p<0,05). Lojistik regresyon analizinde çok değişkenli modelde yaş, GFR, üre değişim oranı ve HDL kolesterol değerlerinin anlamlı bağımsız etkinliği gösterilmiştir(p<0,05). Buna karşın, oksidatif stres parametreleri (total oksidan seviyesi, total antioksidan kapasite ve oksidatif stres indeksi) ile MİA sendromu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Verilerimiz, MİA sendromunun çok faktörlü bir patogeneze sahip olduğunu ve özellikle kardiyometabolik risk faktörleriyle yakından ilişkili bulunduğunu göstermektedir. Oksidatif stres parametrelerinin MİA sendromunda anlamlı bir değişken olmaması, hastaların klinik stabilitesi, uzun diyaliz süresi ve antioksidan kapasite düzeylerinin korunmuş olmasıyla açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence of Malnutrition Inflammation Atherosclerosis (MIA) Syndrome among patients receiving chronic hemodialysis in the Hemodialysis Unit of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Nephrology Clinic, and to investigate the relationship between MIA Syndrıme and oxidative stress. Materials and Methods: Data of patients who receiving hemodialysis three days per week at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Nephrology Clinic were retrospectively and cross-sectionally evaluated. Nutritional status was assessed using serum albumin levels and body mass index. CRP values were used as indicators of information, while previous imaging studies were reviewed through the hospital information management system to assess atherosclerosis. For oxidative stress evulation, total oxidant status and total antioxidant capacity were measured and the oxidative stress index was calculated from these informed consent and analyzed by the hospital's biochemistry laboratory. Results: MIA Syndrome was found to be significantly associated with older age, male sex, hypertension, diabetes, low HDL cholesterol levels, low creatinine levels, high GFR, low Kt/V, low URR and by definition low serum albümin levels as well as coronary artery disease(p<0,05). In the multivariate logistic regression model, age, GFR, urea reduction ratio and HDL cholesterol levels demonstrated significant independent effects(p<0,05). However, no significant association was found between oxidative stress parameters (total oxidant status, total antioxidant capacity and oxidative stress index) and MIA Syndrome. Conclusion: Our findings indicate that MIA Syndrome has a multifactorial pathogenesis and is strongly associated with cardiometabolic risk factors. The lack of a significant association between oxidative stress parameters and MIA Syndrome may be explained by the clinical stability of patients, long dialysis duration and preserved antioxidant capacity