Merleau-Ponty'nin beden perspektifinden 1960'lardan günümüze sanatçıların“Öz/benlik”kavrayışı
The notion of essence/self in artists from the 1960's to the present, from Merleau-Ponty perspective of the body
- Tez No: 983982
- Danışmanlar: PROF. BARIŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Öz-benlik, Merleau-Ponty, Bedensel-özne, Sanat, Algı, Kesişim, Benlik algısı, Benlik kavramı, Fenomenoloji, Sanatsal farkındalık, Essence-Self, Merleau-Ponty, Bodily Subject, Art, Perception, Chiasme, Self perception, Self concept, Phenomenology, Artistic awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Öz/benlik kavramı sanatçılar için sanatlarını icra etmede belirleyici bir rolü vardır. Sanatçı bedeniyle algılar, bedensel deneyimini sanata aktarır ve sanatını araç haline getirerek bulunduğu noktaya bizim de gelmemizi ister. Sanatçı aynı zamanda bedeni aracılığıyla da, özünü/benliğini ifade eden eserler ortaya koyar. Açıktır ki beden aracılığıyla yöneldiğimiz dünyada, kendimizi“benliğimizle”ifade ederiz. Merleau-Ponty de“öz”ü (essence) dünyadan ayrı tutmaz, özümüzü dünyadaki deneyimlerimizle oluşturduğumuzu söyler. Ona göre, algısal deneyim ile doğrudan, bedenimizle yaşama yöneliriz. Kısacası dünya-içinde-varlık olarak kendimizi gerçekleştiririz. Bu görüş çerçevesinde, sanatçının bedensel deneyimini, özünü/benliğini özne ve nesne bütünlüğü içerisinde sanata yansıtması bir dışavurum olarak karşımıza çıkar. Sanat, yaşamı yansıtan ve insanı özgürlükle buluşturan bir etkinliktir. İnsanın benliğinin bilincine varması, çevresini algılaması ve kendi yolunu bulması gerçek iç özgürlüktür. Bu da, ancak öz/benlik kavrayışıyla mümkündür. Yanı sıra, dünya kavrayışındaki benlik birikiminin süresiz ve sonsuz olduğunu da söylemek gerekmektedir. İşte bu fenomenoloji geleneğinin bize gösterdiği bir şeydir. Bu yüzden fenomenoloji geleneğinin, özleri varoluşun merkezine alması ile dünyanın kavranabileceği görüşünü özellikle ele almak gerekir. Bu kapsamda, bu tezin temel tartışma konusu, Merleau Ponty'nin perspektifinden“bedensel-özne”kavramını esas alarak sanatçıların“Öz/Benlik”(Essence/Self) kavrayışını incelemektir. Çalışmada, Merleau-Ponty'nin düşünceleri göz önünde bulundurularak 1960'lardan günümüze kadar olan tarihsel yelpazede sanatçıların öz-benlik kavrayışları tartışılacaktır. Ayrıca algı ve beden kavramları bu tartışmanın merkezine oturtulmuştur. Nihayetinde yeni bir özne kavrayışı içinden“öz-benlik”kavramı ile sanatçıların ve eserlerinin incelemesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of essence/self holds a determining role in the practice of art for the artist. The artist perceives through the body, transfers bodily experience into artistic expression, and transforms art into a means by which they invite the viewer to share their lived position. Through the body, the artist also creates works that express their own essence/self. Clearly, in a world we access through bodily orientation, we express ourselves through our selfhood. Merleau-Ponty does not separate“essence”from the world; he argues that our essence is shaped through our experience within it. For him, perception is not a detached act but a bodily orientation toward life. In short, we realize ourselves as beings-in-the-world. Within this framework, the artist's bodily experience and their expression of self through the unity of subject and object emerge as a from of manifestation. Art is an activity that reflects life and brings the human being into contact with freedom. Becoming aware of one's own sefhood, perceiving one's environment, and finding one's own path constitute true inner freedom. Furthermore, it must be emphasized that this accumulation of selfhood in relation to the world is endless and boundless. This is one of the insights offered by the phenomenological tradition. Therefore, phenomenology's approach to placing essences at the center of existence opens the way for a profound understanding of the world. In this context, the main aim of this thesis is to examine the understanding of essence/self in artists, based on the concept of the“bodily subject”as viewed through Merleau-Ponty's perspective. This study explores how artists have approached the notion of essence/self from the 1960s to the present, within a historical scope shaped by Merleau-Ponty's philosophical thought. The concepts of perception and body are placed at the center of this discussion. Ultimately, the thesis analyzes artists and their works through a renewed understanding of subjectivity, articulated via the notion of essence/self.