Diyabetik ve non-diyabetik gebelerde plasenta ve maternal serumda nesfatin-1/NUCB2 seviyelerinin karşılaştırılması
Comparative evaluation of nesfatin-1/NUCB2 levels in placenta and maternal serum in diabetic and non-diabetic pregnancies
- Tez No: 984096
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ESİM BÜYÜKBAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM), Tip 1 Diyabetes Mellitus (T1DM), Tip 2 Diyabetes Mellitus (T2DM), Nesfatin-1 (NUCB2), Gestational diabetes mellitus (GDM), Type 1 diabetes mellitus (T1DM), Type 2 diabetes mellitus (T2DM), Nesfatin-1 (NUCB2)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hem gebelik döneminde ilk kez tanı alan gestasyonel diyabet (GDM) hem de gebelikten önce tip 1 veya tip 2 diyabetes mellitus tanısı olan pregestasyonel diyabet ( PGDM) gebelik sürecinde anne ve fetüs sağlığı üzerinde olası kısa ve uzun vadeli komplikasyonları nedeniyle zamanında tanı ve tedavi gerektiren obstetrik açıdan önemli bir sağlık sorunudur. Nesfatin-1, glukoz homeostazında rol alan bir adipokindir ve glukoz bağımlı insulinotropik etkiye sahiptir. Bu çalışmada, GDM ve PGDM tanılı gebelerin plasentalarında ve maternal serum örneklerinde nesfatin1 seviyelerini sağlıklı gebelerle karşılaştırmayı böylece patofizyolojiyi aydınlatıp literatüre katkı sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 33 sağlıklı gebe (kontrol), 52 GDM tanılı gebe ve 10 PGDM tanılı gebe olmak üzere toplam 95 katılımcı dâhil edilmiştir. Tüm gebelerden doğum öncesi açlık venöz kan örnekleri alınarak serum NUCB2/nesfatin-1 düzeyleri ölçülmüştür. Doğum sonrası plasentalardan standart protokole göre doku örnekleri alınmış, immünohistokimyasal boyama uygulanmış ve NUCB2/nesfatin-1 membranöz, granüler ve boyanma şiddeti skorlamaları kör olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde normal dağılan değişkenler için Tek Yönlü ANOVA, normal dağılmayanlar için Kruskal-Wallis testi, kategorik veriler için Pearson ki-kare veya Fisher's Exact testi kullanılmıştır. Granüler boyanma düzeylerinde grup farkı saptanan analizlerde Bonferroni düzeltmeli post-hoc test uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Serum NUCB2/nesfatin-1 düzeyleri GDM, PGDM ve kontrol grupları arasında anlamlı fark göstermemiştir (p = 0,573). Buna karşılık plasental NUCB2 granüler boyanma paterninde anlamlı farklılık saptanmış; GDM grubunda granüler boyanmanın çoğunlukla orta düzeyde, kontrol grubunda ise az düzeyde olduğu görülmüştür (p = 0,007). Post-hoc analizlerde anlamlı farklılık özellikle GDM–kontrol grupları arasında belirgin bulunmuştur (p = 0,002). Membranöz boyanma ve boyanma şiddeti açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Tip 1 ve Tip 2 DM alt gruplarının serum NUCB2 düzeyleri kontrol grubuyla benzer bulunmuştur (p > 0,05). Klinik parametreler incelendiğinde HbA1c, açlık ve tokluk glisemisi, insülin, C-peptit ve günlük insülin dozu GDM ve özellikle PGDM grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş; PGDM grubunda makrozomik fetüs oranı belirgin olarak artmıştır (p = 0,003). Sonuç: Bu çalışma, gestasyonel diyabette serum NUCB2/nesfatin-1 düzeylerinin anlamlı farklılık göstermemesine karşın plasental NUCB2 granüler ekspresyonunun belirgin şekilde arttığını ortaya koymuştur. Bulgular, nesfatin-1'in diyabetik gebelikte sistemik dolaşımdan çok plasental düzeyde etkili olabileceğini ve GDM'de hiperglisemiye karşı trofoblastlar tarafından geliştirilen lokal kompansatuvar bir yanıtın parçası olabileceğini düşündürmektedir. Serum düzeylerinin tanısal açıdan sınırlı olduğu görülmekle birlikte, plasental NUCB2 artışının gestasyonel diyabet patofizyolojisinde potansiyel bir rolü olabilir. Daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalarla NUCB2/nesfatin-1'in biyobelirteç olarak kullanılabilirliği daha ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Gestational diabetes mellitus (GDM), diagnosed for the first time during pregnancy, and pregestational diabetes mellitus (PGDM), which includes pre-existing type 1 or type 2 diabetes, represent significant obstetric health problems requiring timely diagnosis and management due to their potential short- and long-term complications for both the mother and fetus. Nesfatin-1 is an adipokine involved in glucose homeostasis and is known to exert a glucose-dependent insulinotropic effect. In this study, we aimed to compare nesfatin-1 levels in placental tissues and maternal serum samples of pregnant women diagnosed with GDM or PGDM to those of healthy pregnant women, thereby contributing to the elucidation of underlying pathophysiological mechanisms and to the existing literature. Materials and Methods: A total of 95 participants were included in the study: 33 healthy pregnant women (controls), 52 pregnant women with GDM, and 10 pregnant women with PGDM. Prenatal fasting venous blood samples were collected from all pregnant women, and serum NUCB2/nesfatin-1 levels were measured. Postpartum placental tissue samples were collected according to a standard protocol, immunohistochemical staining was performed, and NUCB2/nesfatin-1 membranous, granular, and staining intensity scores were assessed in a blinded manner. Data were analyzed using One-Way ANOVA for normally distributed variables, Kruskal-Wallis test for non-normally distributed variables, and Pearson chi-square or Fisher's Exact test for categorical data. Post-hoc tests with Bonferroni correction were applied for analyses that detected group differences in granular staining levels. Statistical significance was set at p < 0.05. Results: Serum NUCB2/nesfatin-1 levels did not differ significantly between the GDM, PGDM, and control groups (p = 0.573). In contrast, a significant difference was found in the placental NUCB2 granular staining pattern; granular staining was mostly moderate in the GDM group and low in the control group (p = 0.007). In post-hoc analyses, significant differences were found especially between the GDM and control groups (p = 0.002). No significant differences were observed between the groups in terms of membranous staining and staining intensity. Serum NUCB2 levels in the Type 1 and Type 2 DM subgroups were similar to the control group (p > 0.05). When clinical parameters were examined, HbA1c, fasting and postprandial glycemia, insulin, C-peptide, and daily insulin dose were found to be significantly higher in the GDM and especially PGDM groups; the rate of macrosomic fetuses was significantly increased in the PGDM group (p = 0.003). Conclusion: This study revealed that, while serum NUCB2/nesfatin-1 levels did not differ significantly in gestational diabetes, placental NUCB2 granular expression was significantly increased. These findings suggest that nesfatin-1 may act more at the placental level than in the systemic circulation in diabetic pregnancy and may be part of a local compensatory response developed by trophoblasts against hyperglycemia in GDM. While serum levels appear to be of limited diagnostic value, increased placental NUCB2 may have a potential role in the pathophysiology of gestational diabetes. The utility of NUCB2/nesfatin-1 as a biomarker should be further investigated in larger prospective studies.