Diz osteoartritli hastalarda 3-metre geri yürüme testinin test tekrar test güvenirliği ve eş zamanlı geçerliği
Test-retest reliability and concurrent validity of the 3-meter walk-back test in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 984163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, 3 Metre Geri Yürüme Testi, Eş zamanlı Geçerlik, Test- Tekrar Test Güvenirliği, Düşme, Diz, Güvenilirlik ve geçerlilik, Osteoartrit-diz, Knee Osteoarthritis, 3MBWT, Test-Retest Reliability, Concurrent Validity, Falls, Knee, Falling, Reproducibility of results, Osteoarthritis-knee
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: 3 metre Geri Yürüme Testi (3MGYT); nöromüsküler kontrol, propriyosepsiyon ve düşme riskini değerlendiren, geçerliği ve güvenirliği çeşitli popülasyonlarda çalışılmış, performansa dayalı bir testtir. Çalışmamızın amacı, henüz geçerliği ve güvenirliği diz osteoartritli bireylerde incelenmeyen 3MGYT'nin geçerliğini ve güvenirliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: 3MGYT iki farklı zamanda, iki kez tekrarlandı ve ortalamalar kaydedildi. İlk değerlendirme sırasında eş zamanlı geçerliği değerlendirmek amacıyla Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), Diz incinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS), Modifiye Düşme Etkinlik Ölçeği (MFES) kullanıldı. Test-tekrar test güvenirliği sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile değerlendirildi. 3MGYT'nin diğer sonuç ölçütleri ile korelasyonu spearman korelasyon katsayısı ile incelendi. Bulgular: Test-tekrar test güvenirliği yüksek (ICC= 0,890, p<0,001). olarak saptandı. 3MGYT ile ZKYT arasında güçlü korelasyon (r= 0,810) bulunurken; MFES (r= -0,678) ile orta düzeyde negatif yönlü korelasyon saptanmıştır. KOOS alt skalaları ile 3MGYT arasında -0,717 (KOOS ağrı) ile -0,527 (KOOS rekreasyon) arasında değişen korelasyonlar saptanmıştır. Standart ölçüm hatası (SEM) 2,16 minimal saptanabilir değişiklik (MDC95) ise 5,97 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: 3MGYT diz osteoartritli bireylerde geçerli ve güvenilir bir testtir. Diz osteoartritli bireylerde hastalık progresyonunu izlemede ve fonksiyonel durumu değerlendirmede kullanılabilecek bu test potansiyel olarak düşme riskini değerlendirmede de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The 3-Meter Backward Test (3MBWT) is a performance-based test that assesses neuromuscular control, proprioception, and fall risk and whose validity and reliability have been studied in various populations. The aim of our study was to examine the validity and reliability of the 3MBWT, which has not yet been studied in individuals with knee osteoarthritis. Materials and Methods: The 3MBWT was repeated twice at two different times and averages were recorded. During the first assessment, the Timed Up and Go Test (TUG), Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), and Modified Fall Efficacy Scale (MFES) were used to assess concurrent validity. Test-retest reliability was evaluated by intraclass correlation coefficient (ICC). The correlation of 3MBWT with other outcome measures was analyzed with Spearman correlation coefficient. Results: Test-retest reliability was high (ICC= 0,890, p<0,001). A strong correlation (r= 0,810) was found between 3MBWT and ZKYT, while a moderate negative correlation was found with MFES (r= -0,678). Correlations ranging from -0,717 (KOOS pain) to -0,527 (KOOS recreation) were found between KOOS subscales and 3MBWT. The standard error of measurement (SEM) was 2,16 and the minimal detectable change (MDC95) was 5,97. Conclusion: 3MBWT is a valid and reliable test in individuals with knee osteoarthritis. This test, which can be used to monitor disease progression and assess functional status in individuals with knee osteoarthritis, can potentially be used to assess fall risk.