Lohusalara uygulanan bilişsel davranışçı tekniklere ve duygusal özgürleşme tekniğine dayalı eğitim programlarının postpartum anksiyete, depresyon ve yenidoğan davranışı üzerine etkisi
The effect of training programs based on cognitive behavioral techniques and emotional freedom techniques applied to postpartum anxiety, depression and newborn behavior
  1. Tez No: 984164
  2. Yazar: MERVE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜŞRA CESUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Health Education, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Bilişsel davranış terapileri, Ebelik, Anxiety, Cognitive behaviour therapy, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, lohusa kadınlara ev ziyareti kapsamında uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) temelli eğitim programlarının postpartum depresyon, anksiyete ve yenidoğan davranışı üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas Numune Hastanesinde doğum yapan 96 lohusa kadın (BDT: 32, EFT: 32, Kontrol: 32) oluşturmuştur. Araştırma verileri 01.09.2024-01.09.2025 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ), Postpartum Spesifik Anksiyete Ölçeği (PSAÖ) ve Yenidoğan Davranışı Değerlendirme Ölçeği (YDDÖ) ile toplanmıştır. Deney grubundaki kadınlara ev ziyareti yoluyla postpartum birinci haftanın sonundan itibaren 3 hafta boyunca BDT ve EFT'ye yönelik eğitim verilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının son test EPDÖ, PSAÖ, toplam puan ortalamalarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düştüğü belirlenmiştir (p<0.05). Tüm gruplarda depresyon düzeyi arttıkça anksiyete düzeyinin de arttığı saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca deney gruplarında YDDÖ'nin toplam puanı ve alt boyutları (alışkanlık, sosyal etkileşim, motor sistem, otonom sistem, refleks değerlendirme, destekleyici davranışlar) açısından 1. ve 4. hafta ölçümleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir (p<0,05). Postpartum depresyon ve anksiyete düzeyi arttıkça yenidoğan davranışlarının olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak EFT ve BDT uygulamalarının postpartum dönemde depresyon ve anksiyete düzeyini azaltmada ve yenidoğan davranışlarının çeşitli alt boyutlarını iyileştirmede kontrol grubuna göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, psikolojik destek ve terapi temelli müdahalelerin annelerin psikolojik iyilik halini güçlendirdiği bu doğrultuda yenidoğan davranışını olumlu yönde geliştirmede önemli bir potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of education programs based on Cognitive Behavioral Therapy (CBT) and Emotional Freedom Technique (EFT) applied to postpartum women through home visits on postpartum depression, anxiety, and newborn behavior. The sample of the study consisted of 96 postpartum women who gave birth at Sivas Numune Hospital (CBT: 32, EFT: 32, Control: 32). Data were collected between 01.09.2024 and 01.09.2025 using the Personal Information Form, Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), Postpartum Specific Anxiety Scale (PSAS), and the Neonatal Behavior Assessment Scale (NBAS). Women in the intervention groups received CBT- and EFT-based training through home visits starting from the end of the first postpartum week for a duration of three weeks. The post-test mean scores of EPDS and PSAS in the intervention groups were found to be significantly lower compared to the control group (p < 0.05). In all groups, an increase in depression levels was associated with an increase in anxiety levels (p < 0.05). Additionally, significant improvements were observed in the total and subscale scores of the NBAS (habituation, social interaction, motor system, autonomic system, reflex assessment, supportive behaviors) between the first- and fourth-week assessments in the intervention groups (p < 0.05). It was also determined that as postpartum depression and anxiety levels increased, newborn behaviors were negatively affected (p < 0.05). In conclusion, CBT and EFT interventions were found to be more effective than the control condition in reducing postpartum depression and anxiety levels and improving various subdimensions of newborn behavior. These results indicate that psychological support and therapy-based interventions have the potential to enhance maternal mental well-being and, consequently, positively influence newborn behavior.