Sedanter bireylerde kısa süreli yüksek şiddetli bisiklet egzersizlerinin genel sağlık üzerine etkisi
Effects of short-term high-intensity bicycle exercises on general health in sedentary individuals
- Tez No: 984165
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: EKG, Fiziksel aktivite, Sedanterler, Physical activity, Sedentary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde bireylerin fiziksel aktiviteye katılımını sınırlayan en önemli nedenlerden biri, aktiviteye ayıracak zamanlarının olmamasıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte iş hayatındaki yoğunluk, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme, yaşam kalitesinde düşüşlere neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 12 hafta boyunca uygulanan kısa süreli yüksek şiddetli bisiklet egzersizleri ile klasik dayanıklılık egzersizlerinin sedanter bireyler üzerindeki etkilerinin incelenerek her iki egzersiz türünün genel sağlık üzerindeki etkilerini belirlemek ve zaman problemi yaşayan sedanter bireyler için alternatif egzersiz programları geliştirmektir. Yöntem: Çalışmaya, 24-41 yaş aralığında bulunan 28 sağlıklı ve sedanter bireyler gönüllü olarak dahil edilmiştir. Gönüllüler kısa süreli yüklenme grubu ve klasik dayanıklılık egzersiz grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kısa süreli yüklenme grubuna, 12 hafta boyunca her gün kısa süreli yüksek yoğunluklu bisiklet aktivitesi yaptırılmış, klasik dayanıklılık egzersiz grubuna ise haftada 3 gün klasik dayanıklılık egzersizi uygulanmıştır. Çalışmanın başlangıcında ve bitiminde katılımcıların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, Scinolfi basamak testi, efor testi, kan parametreleri, kan basıncı, nabız değerleri, elektrokardiyogram ölçümleri, yaşam kalitesi ölçeği ve uyku kalitesi ölçeği değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 22 istatistik programında analiz edilmiştir. İki grubun ön test ve son test karşılaştırmalarında PairedSamples t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise IndependentSamples t-testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilerek analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kısa süreli yüklenme ve klasik dayanıklılık gruplarının son test ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında, vücut ağırlığı ve PUKİ parametrelerinde klasik dayanıklılık egzersiz grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Vücut Kitle İndeksi (VKİ), dinlenik nabız, MaxVO₂, kan parametrelerinde, efor testi, toparlanma, genel sağlık, fiziksel sağlık, P-R interval aralığı, P dalgası, R dalgası yüksekliği, sol ve sağ ventrikül hipertrofi parametrelerindeise iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır(p>0,05). Sonuç: 12 hafta boyunca her gün düzenli olarak uygulanan kısa süreli yüksek şiddetli bisiklet egzersizlerinin, genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Bu bulgu, kısa süreli yüklenme aktivitelerinin, yoğun iş temposu nedeniyle egzersize zaman ayırmakta zorlanan bireyler için etkili bir alternatif olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose:One of the most important reasons limiting individiuals' participation in physical activity today is the lack of time to spare for activitity. With the developing technology, the intensity of work life, sedentary lifestyle and unhealty diet cause a decrease in the quality of life.The aim of this study is to determine the effects of both types of exercise on general health by examining the effects of short-term high-intensity cycling exercises and classical endurance exercises applied for 12 weeks on sedentary individuals and to develop alternative exercise programs for sedentary individiuals who have time problems. Method:Healthy and sedentary individuals aged between 24 and 41 years participated in the study. Participants volunteered. The sample consisted of 28 participants, divided into two groups: 14 in the short-term high-intensity exercise group and 14 in the classical endurance exercise group. Participants followed a predetermined exercise program for 12 weeks. The short-term loading group performed short-term high-intensity cycling activity every day for 12 weeks, and the classical endurance exercise group performed classical endurance exercise 3 days a week. At the beginning and end of the study, the following parameters were assessed: height, body weight, body mass index, body fat percentage, Scinolfi step test, exercise test, blood parameters, blood pressure, heart rate, electrocardiogram measurements, quality of life scale, and sleep quality scale. Data were analyzed using SPSS 24 . A Paired Samples t-test was used for pre-test and post-test comparisons between the two groups, and an Independent Samples t-test was used for comparisons between groups. Analyses were conducted using a p<0.05 level of significance. Results:When the post-test measurement results of the short-term loading and classical endurance groups were compared, a statistically significant difference was found in favor of the classical endurance exercise group in body weight and PUKI parameters (p<0,05). No significant difference was found between the two groups in Body Mass Index (BMI), resting pulse, MaxVO₂, blood parameters, effort test, recovery, general health, phsical health P-R interval, P wave, R wave height, left and right ventricular hypertrophy parameters (p<0.05). Conclusion:It has been observed that short-term, high-intensity cycling exercises performed regularly every day for 12 weeks provide positive effects on general health.This finding suggests that short-term, high-impact activities may be an effective alternative for individuals who have difficulty making time for exercise due to their busy work schedule.