Mamografi uygulanan kadınlarda sakız çiğneme ve görsel-işitsel materyalin ağrı, anksiyete ve deneyime etkisi
The effect of chewing gum and audiovisual material on pain, anxiety and experience in women undergoing mammography
- Tez No: 984166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mamografi, sakız çiğneme, ağrı, anksiyete, deneyim, Mammography, chewing gum, pain, anxiety, experience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın birinci amacı;“Mamografi Deneyim Ölçeği”nin (MDÖ) geliştirilmesi, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesidir. İkinci amacı ise; mamografi uygulanan kadınlarda sakız çiğneme ve görsel-işitsel materyalin ağrı, anksiyete ve deneyime etkisini incelemektir. Yöntem: Birinci aşaması metodolojik, ikinci aşaması yarı deneysel olan çalışma, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı KETEM'de yapılmıştır. Birinci aşamaya 320, ikinci aşama için her bir gruba (sakız çiğneme, görsel-işitsel materyal, kontrol grubu) 60'şar kadın (toplam 180 kadın) alınmıştır. İlk aşama verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“MDÖ”nün taslak formu ile Şubat-Aralık 2024; ikinci aşama verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Visual Analog Skala”(VAS),“Durumluk Anksiyete Ölçeği”ve“MDÖ”ile Şubat-Nisan 2025 tarihlerinde toplanmıştır. Mamografi işlemi sürecince gruplara; sakız çiğneme, projeksiyon cihazıyla sesli doğa görüntüleri içeren video izletme, kontrol grubuna ise rutin mamografi işlemi uygulanmıştır. Bulgular: Birinci aşamada geliştirilen ölçeğin, mamografi deneyimini ölçen geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. İkinci aşamada; görsel-işitsel materyal ve sakız çiğneme gruplarının“VAS”skoru ortalamalarının kontrol grubuna oranla daha düşük olduğu, gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p<0,001). Görsel-işitsel materyal grubunun anksiyete puan ortalamasında işlem öncesine oranla azalış, kontrol grubunda ise artış olduğu saptanmış olup aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken (p<0,05); sakız çiğneme grubunda da azalış olmasına rağmen aradaki farkın anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0,05). Görsel-işitsel materyal ve sakız çiğneme gruplarının“MDÖ”puan ortalamalarının kontrol grubundan daha yüksek olduğu, gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuç:“MDÖ”nün geçerli, güvenilir bir ölçüm aracı olduğu; sakız çiğneme, görsel-işitsel materyalin mamografi uygulanan kadınlarda ağrı, anksiyete ve deneyim üzerine potansiyel etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary objective of this study is to develop the Mammography Experience Scale (MES) and to test its validity and reliability. The secondary objective is to examine the effect of chewing gum and audiovisual material on pain, anxiety and experience in women undergoing mammography. Methods: he study, which was methodological in its first phase and semi-experimental in its second phase, was conducted at the KETEM of the Public Health Services Directorate of the Kütahya Provincial Health Directorate. In the first phase, 320 women participated, and in the second phase, 60 women were included in each group (chewing gum, visual-auditory material, control group), for a total of 180 women. The first phase data were collected using the 'Introductory Information Form' and the draft form of the 'MDÖ' between February and December 2024; Second phase data were collected using the 'Information Form', 'Visual Analogue Scale' (VAS), 'State Anxiety Scale' and 'MDÖ' between February and April 2025. During the mammography procedure, the groups were given chewing gum and shown videos containing nature images with sound via a projection device, while the control group underwent routine mammography.Results: In the first stage, the scale developed was found to be a valid and reliable tool for measuring the mammography experience. In the second stage, it was found that the mean 'VAS' scores of the visual-auditory material and chewing gum groups were lower than those of the control group, and that there was a significant difference between the groups (p<0.001). It was found that the visual-auditory material group had a decrease in the anxiety score average compared to before the procedure, while the control group had an increase. The difference between the two groups was statistically significant (p<0.05). Although there was a decrease in the chewing gum group, the difference was not significant (p>0.05). The mean 'MDÖ' scores of the visual-auditory material and chewing gum groups were found to be higher than those of the control group, and there was a significant difference between the groups (p<0.05). Conclusions: It can be said that the 'MDÖ' is a valid and reliable measurement tool; chewing gum and audiovisual material may have potential effects on pain, anxiety and experience in women undergoing mammography.