Ömer Ebû Rişe'nin şiirlerinde Hz. Peygamberin hayatı
The Prophet's biography in the poetry of Omar Abu Risha
- Tez No: 984217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMAD ALAHMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arap şiiri, Arapça, Arapça kelimeler, Arabian literature, Arabic poetry, Arabic, Arabic words
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ömer Ebû Rişe'nin şiirinde Hz. Peygamber'in hayatı ele alınmış ve çalışma bir giriş ve iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, Sîret-i Nebevi'nin dilsel ve terimsel tanımı, yazılma süreci ve gelişimi ele alınmış ve şair Ömer Ebû Rişe'nin hayatı, edebi ürünleri ve Peygamberlik konusunu ele aldığı beş şiiri sunulmuştur. Daha sonra, Ömer Ebû Rişe'nin yazdığı beş şiirde, özellikle Peygamberlik öncesi ve sonrası olmak üzere Peygamberimiz'in hayatı incelenmiş ve bu şiirlere çalışmada uygun başlıklar altında yer verilmiştir. Sonra, İkinci bölümde bu beş şiirdeki sanatsal yapı ele alınmış ve sanatsal yapı kavramı açıklanmış, ardından beş şiirin başlıkları, uzunlukları ve dil yapıları incelenmiştir. Sonra bu beş şiirin müzikal yapısı üzerinde durulmuş ve bu yapıda dış ahenk ve unsurları; aruz ölçüleri, kafiye harfleri ve revi ele alınmıştır. Daha sonra iç ahenk ve unsurları; tasri', tekrar, cinas ve tıbak sanatları incelenmiştir. Çalışma ulaşılan önemli sonuçların özeti ve çalışmada faydalanılan kaynakların bir listesi ile sonlandırılmıştır. Ulaşılan önemli sonuçlardan bazıları: - Şair Ömer Ebû Rişe'nin Hz. Muhammed'in hayatıyla ilgili şiirleri, başta doğumu, çocukluğu, ticaretle uğraşması, Hacerü'l- Esved olayı, vahiy inmesi, İslam davasını yaymak için kafirlere karşı mücadelesi, Mekke'nin fethi ve vefatı gibi konular olmak üzere Hz. Peygamberin Peygamberlik öncesi ve sonrası hayatıyla ilgili birçok bilgi içermektedir. - Şair, bu beş şiiri oluştururken dilsel ve müzikal yapıda klasik Arap şairlerinin yolunu izlemiş ve şiirleri iç dünyasından ve duygularından ilham alarak yazmıştır. - Şairin bu şiirlerindeki genel tutumu, Rasûlullah (s.a.v.)'e olan sevgisine ve iyilik ve adaleti sevmeyi, haksızlıktan nefret etmeyi emreden İslam diniyle iftihar etmesine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In This study examines the life of the Prophet Muhammad (pbuh) as depicted in the poetry of Omar Abu Risha, and it is structured into an introduction and two main chapters. The first chapter presents the life of Abu Risha, his literary contributions, and five poems in which he addresses the theme of Prophethood. It then analyzes these five poems, focusing on the poet's portrayal of the life of the Prophet. The second chapter explores the artistic structure found in these poems. After defining the concept of artistic structure, the study examines the titles, lengths, and linguistic features of the poems. It then highlights their musical structure, analyzing elements of external harmony such as arūḍ meters, rhyme letters, and the rawī. This is followed by a study of internal harmony and its components, including taṣrīʿ, repetition, pun, and antithesis. The study is concluded with a summary of the important conclusions reached. Some of the important results achieved: - Abu Risha's poems contain considerable information about key aspects of the Prophet's life, including his birth, childhood, the descent of revelation, the conquest of Mecca, and his death, thus reflecting both the pre-prophetic and prophetic periods. - Moreover, the poet follows the stylistic tradition of classical Arabic poets in both linguistic and musical structure, composing his poems under the influence of his inner world and emotions. - His overall approach reflects deep love for the Prophet (pbuh) and pride in Islam, a religion that commands justice and condemns injustice.