Maksilller gömülü kanin dişlerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Evaluation of impacted maxillary canine teeth using cone-beam computed tomography
- Tez No: 984216
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SUMER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksilla, maksiller gömülü kanin diş, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Maxilla, maxillary impacted canine tooth, cone beam computed tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, maksillada çeşitli nedenlerle gömülü kalmış kanin dişlerin lokalizasyonlarının, komşu yapılarla ilişkisinin ve gelişen patolojilerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile incelenmesi ve sınıflandırılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda, kriterlerimize uygun, gömülü maksiller kanin dişi bulunan 175 hastanın çeşitli sebeplerle alınmış KIBT görüntüleri incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri kaydedildi. Maksiller gömülü kanin dişlerin, lokalizasyonları, maksiller sinüs, burun tabanı ve nazopalatin kanal (NPK) ile ilişkisi, komşu dişlerle olan ilişkisi ve birlikte görülen patolojiler KIBT ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya katılanların %37,3'ü erkek, %62,7'si kadındı. Yaş ortalaması 35 (aralık 18-70) olarak bulundu. Toplam 175 hastada 209 kanin diş incelendi. Bukkalde konumlanan kanin diş oranı %11,5, palatinalde konumlanan kanin diş oranı %79 ve median konumlanan kanin diş oranı %10 olarak elde edildi. Maksillanın sağ tarafında konumlanan kanin diş oranı %52,6 ve solda konumlanan kanin diş oranı %47,4 olarak belirlendi. Unilateral görülen kanin dişlerin oranı %67,5 ve bilateral görülen kanin dişlerin oranı %32,5 olarak bulundu. Pozisyonu mezioangüler olan kanin diş oranı %89, horizontal olan kanin diş oranı %8, vertikal olan kanin diş oranı %2,4 ve distoangüler olan kanin diş oranı ise %0,5 olarak tespit edildi. Ankiloze kanin diş oranı %2,4 idi. Çevre anatomik yapılarla ilişkide erkek hastalarda görülen maksiller gömülü kanin dişlerin nazal kavite tabanıyla ilişkileri, kadın hastalarda görülen maksiller gömülü kanin dişlere göre daha fazla bulunmuştur. Toplamda nazal kavite ile ilişkili görülen kanin diş oranı %7, maksiller sinüs içine uzanan diş kökü olan kanin diş oranı %6, NPK ile ilişkili olan kanin diş oranı %15 olarak elde edildi. Maksiller gömülü kanin dişlerle birlikte görülen patolojiler, odontoma, internal rezorpsiyon, lateral kesici dişte görülen kök rezorpsiyonı, santral kesici dişte görülen kök rezorpsiyonu, premolar dişlerde görülen kök rezorpsiyonu, dentigeröz kist ve süpernümerer diş olarak belirlendi. Maksiller gömülü kanin dişlerle ilişkili izlenen patolojilerin oranı toplamda %22,5 olarak belirlendi. Patolojilerden en sık internal rezorpsiyon (%8) ve lateral kesici dişte kök rezorpsiyonu (%7) görüldü. Sonuç: Bu çalışma bulguları, maksiller gömülü kanin dişlerin çoğunlukla patoloji oluşturmadan uzun yıllar kalabildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, ortodontik veya cerrahi bir müdahale planlandığında, bu dişlerin lokalizasyonunun, çevre anatomik yapılarla ilişkilerinin ve ilişkili patolojilerin KIBT ile kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi; olası komplikasyonların en aza indirilmesi ve tedavi planlamasının en uygun şekilde yapılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate and classify, the localization, anatomical relationships, and associated pathologies of impacted maxillary canines that failed to erupt for various reasons, using cone-beam computed tomography (CBCT) Materials and Methods: CBCT images obtained from 175 patients with impacted maxillary canines who met the inclusion criteria were retrospectively analyzed. Demographic data such as age and sex were recorded. Each impacted canine tooth was evaluated in terms of localization, relationship with the maxillary sinus, nasal floor, and nasopalatine canal (NPC), as well as its proximity to adjacent teeth and the presence of any related pathological findings. Results: Of the patients included in the study, 37.3% were male and 62.7% were female, with a mean age of 35 years (range: 18–70). A total of 209 impacted canines were assessed. Buccal impactions accounted for 11.5%, palatal impactions for 79%, and median impactions for 10%. The distribution by side was 52.6% on the right and 47.4% on the left. Unilateral impactions were observed in 67.5% of cases and bilateral impactions in 32.5%. The majority of impacted canines were mesioangular 89%, followed by horizontal 8%, vertical 2.4%, and distoangular 0.5% positions. Ankylosis was detected to be 2.4%. In terms of relatinoships with surrounding anatomic structures, impacted maxillary canines in men were more frequently associated with nasal cavity floor then women. Overall, 7% of canines showed a relatinoship with the nasal cavity, 6% of canines had roots extending to maxillary sinüs and 15% of canines were associated with NPC. The pathologies associated with impacted maxillary canines inlcluded odontoma, internal resorption, root resorption in the lateral incisors, root resorption in the central incisors, root resorption in the premolars, dentigerous cysts and supernumerary teeth. The total rate of pathologies associated with impacted maxillary canines was found to be 22.5%. The most common pathologies were internal root resorption (8%) and root resorption in lateral incisors (7%). Conclusion: Maxillary impacted canines may remain asymptomatic for many years without causing notable pathology. However, when orthodontic or surgical intervention is indicated, a comprehensive CBCT evaluation of their localization, relationship with adjacent anatomical structures, and associated pathologies is crucial to minimize potential complications and optimize treatment planning.