Ortaokul sınıf rehber öğretmenlerinin sınıf rehberlik programına ilişkin görüşleri ile kültüre duyarlı öğretim öz yeterlikleri ve eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between secondary school class guidance teachers' views on guidance programs, culturally responsive teaching self-efficacy, and critical thinking skills
- Tez No: 984238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK AKCAOĞLU, DOÇ. DR. AHMET RIFAT KAYİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Rehber Öğretmeni, Rehberlik Programı, Kültüre Duyarlı Öğretim, Öz Yeterlik, Eleştirel Düşünme Kasım 2025, 126 Sayfa, Class Guidance Teacher, Guidance Program, Culturally Responsive Teaching, Self-Efficacy, Critical Thinking November 2025, 126 page
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul sınıf rehber öğretmenlerinin rehberlik programlarına ilişkin görüşleri ile kültüre duyarlı öğretim öz yeterlikleri ve eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişkileri incelemek ve kültüre duyarlı öğretim öz yeterliğinin bu ilişkide aracı rol oynayıp oynamadığını belirlemektir. İlişkisel tarama modeline dayalı bu nicel araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kastamonu ili Merkez ilçesinde görev yapan 231 sınıf rehber öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Kültüre Duyarlı Öğretim Öz Yeterlik Ölçeği”“Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”ve“Sınıf Rehberlik Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri Anketi”aracılığıyla toplanmıştır. Ölçme araçlarının güvenirlik katsayıları, orijinal değerlerle yüksek düzeyde uyumludur. Yapılan analizlerde, rehberlik programlarına ilişkin öğretmen görüşlerinin, kültüre duyarlı öğretim öz yeterlikleri ve eleştirel düşünme becerileri ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca kültüre duyarlı öğretim öz yeterliğinin, söz konusu ilişkide aracı değişken olarak anlamlı rol üstlendiği belirlenmiştir. Eleştirel düşünme becerileri; görev yapılan okul türü, sorumlu olunan sorumlu olunan sınıf düzeyi ve kültüre duyarlılık eğitimi alma durumuna göre anlamlı farklılık gösterirken; cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre farklılaşmamıştır. Elde edilen bulgular, rehber öğretmenlerin kültürel farkındalık ve eleştirel düşünme yeterliklerinin geliştirilmesinin rehberlik programlarının niteliğine doğrudan katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between secondary school class guidance teachers' views on guidance programs, their culturally responsive teaching self-efficacy, and critical thinking skills, as well as to determine whether culturally responsive teaching self-efficacy plays a mediating role in this relationship. This quantitative study, was conducted with 231 secondary guidance teachers working in the central district of Kastamonu province during the 2023–2024 academic year. Data were collected through the“Culturally Responsive Teaching Self-Efficacy Scale”, the“Marmara Critical Thinking Dispositions Scale”, and the“Teacher Opinions on Classroom Guidance Program Questionnaire”. The reliability coefficients of the instruments were found to be highly consistent with the original values. The analyses revealed that positive views on classroom guidance programs are significantly and positively associated with both culturally responsive teaching self-efficacy and critical thinking skills. Furthermore, culturally responsive teaching self-efficacy was found to have a statistically significant mediating effect in the relationship between guidance program perceptions and critical thinking. Critical thinking skills differed significantly according to school type, grade level responsibility, and participation in cultural awareness training, while no significant differences were observed based on gender, educational background, or years of professional experience. These findings highlight the importance of enhancing teachers' cultural awareness and critical thinking skills to improve the effectiveness and quality of guidance programs implemented at the middle school level.