Okul psikolojik danışmanları ile sınıf rehber öğretmenlerinin karşılıklı algılarının incelenmesi
The investigation of the mutual perception of the school counselors and class guidance teachers
  1. Tez No: 313990
  2. Yazar: ZAFER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT TANHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul psikolojik danışmanına ilişkin algı, Sınıf rehber öğretmenine ilişkin algı, Perceptions related to the school counselor and class guidance teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada okul psikolojik danışmanları ile sınıf rehber öğretmenlerinin birbirlerine ilişkin algılarının incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma, genel tarama yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modeli niteliğindedir. Nicel verilere dayalı istatistiksel teknikler kullanılarak modele ilişkin varsayımlar sınanmıştır. Okul psikolojik danışmanına ilişkin algıyı belirlemek için araştırmada evren Batman ilindeki tüm sınıf rehber öğretmenleridir. Örneklem grubu ise bu evrenden seçilen 234 sınıf rehber öğretmenidir. Sınıf rehber öğretmenine ilişkin algıyı belirlemek için evren, Batman'daki tüm okul psikolojik danışmanları olup örneklem ise 103 psikolojik danışmandan oluşmaktadır. Birinci örneklem grubu olan sınıf rehber öğretmenlerine“Okul Psikolojik Danışmanına İlişkin Algı Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. İkinci örneklem grubu olan okul psikolojik danışmanlarına ise“Sınıf Rehber Öğretmenine İlişkin Algı Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir.Ölçeklerden elde edilen toplam puanlara ilişkin yapılan veri analizlerinde toplam puanların normallik ve homojenlik durumlarına göre parametrik testlere ihtiyaç olduğu görülen sınıflı değişkenlerden iki alt gruptan oluşanlara T- Testi, ikiden fazla alt gruptan oluşanlara ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan testlere ihtiyaç duyulduğunda iki alt gruptan oluşanlara T- Testinin parametrik olmayan alternatifi olan Mann¬Whitney U Testi, ikiden fazla alt gruptan oluşanlara ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Testinin parametrik olmayan alternatifi olan Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır.Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre; sınıf rehber öğretmenlerinin okul psikolojik danışmanlarına ilişkin algısı, sınıf rehber öğretmenlerinin“çalıştığı okul türüne, yaptığı göreve, okuldaki öğrenci sayısına”göre değişmekte;“cinsiyetine, kıdem yılına ve eğitim ile ilgili yayın okuma alışkanlığına göre ise değişmem ektedir. Okul psikolojik danışmanlarının sınıf rehber öğretmenlerine ilişkin algısı ise psikolojik danışmanın”çalıştığı okul türüne, mezuniyet alanına, görev yaptığı okulun çalışma koşullarına, okulundaki öğrenci sayısına, kıdem yılına ve eğitim ile ilgili yayınları takip etme düzeyi“ ne göre değişmekle birlikte ”cinsiyetine ve rehberlik çalışmalarında okul idaresinden aldığı desteğe" göre değişmemektedir. Algı düzeyleri olumlu düzeyde algı, orta düzeyde algı ve olumsuz düzeyde algı olarak belirlenmiştir. Bu algı düzeyleri göz önüne alınınca, sınıf rehber öğretmenlerinin okul psikolojik danışmanlarına; okul psikolojik danışmanlarının da sınıf rehber öğretmenlerine ilişkin orta düzeyde bir algıya sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the perception of the school counselor and class guidance teachers related to each other. This study, descriptive and relation survey model was used. Related to quantitative data using statistical techniques based on the assumptions of the model are tested. In this investigation, to determine the perception related to counselors at school, universe is all of the class guidance teachers in Batman. The sample group is 234 class guide teachers chosen from this universe. To determine the perception related to class guide teacher, universe consists of all of the school counselors in Batman and sample consist of 103 school counselors.'The Perception Scale Related to School Counselors' and 'Personal Information Form' was applied to the class guide teachers as the first sample group. 'The Perception Scale Related to Class Guide Teacher' and 'Personal Information Form' was applied to the counselors as the second sample group. And data obtained were analyzed through SPSS program.In analysis of the data on the total scores obtained from the scales according to their total scores of normality and homogeneity tootle classed variables which use composed of the which are composed of more than two sub-groups that needs parametric tests T-test and to the classed variables which are composed of more than two Sub-groups, one-way analysis of variance was applied. When non parametric tests needed at the analysis of the data, to the ones formed two sub-groups the the Mann-Whitney U Test which is the non-parametric alternative of the T-Test, and to the ones formed more than two formed more than two sub-groups the Kruskal Wallis Test, the non parametric alternative of the One Way Analysis of Variance (ANOVA) Test, is applied.According to the findings of the study; the class guidance teachers perception concerning the school counselors' changes according to the type of the school; class guidance teachers work, the work he/she does, the number of the students at the school; doesn't change according to his/her gender, year of seniority and to the habit of reading publications related to education. The school counselors' perceptions concerning the class guidance teachers changes according to the type of the school counselor works, his/her graduation field, the working conditions of the school he/she works, number of students at the school, year of seniority and to the habit of reading publications related to education but the perception doesn't change according to his/her gender and to the support he/she gets from the school directory. When the levels considered in this perception, class guidance teachers' to school counselors, school counselors and class guidance teachers of perception were found to have a moderate level.