Mikrodalga uygulamaları için yörünge açısal momentum taşıyan girdap ışınlarının oluşturulması
Generation of orbital angular momentum votex beam for microwave applications
  1. Tez No: 984247
  2. Yazar: ZOHREH NOAMADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anten dizileri, Dönen kirişler, Gauss ışınları, Mikrodalga frekans, Antenna arrays, Rotating beams, Gaussian beam, microwave frequence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, X-bandı frekans aralığında (8–12 GHz) yüksek kazançlı orbital açısal momentum (OAM) ışınları üretebilen kompakt ve polarizasyondan bağımsız bir yansıtıcı metayüzeyin tasarımını ve kapsamlı analizini sunmaktadır. Önerilen metayüzey, vida (pseudo-screw) biçiminde şekillendirilmiş ve alt dalgaboyu boyutlarında tasarlanmış meta-atomlardan oluşan bir dizilimden meydana gelmektedir. Bu özel olarak optimize edilen elemanlar, 10 GHz civarındaki tasarım frekansında yansıtıcı anten işlevselliği için gerekli faz kaymalarını sağlamaktadır.Hem teorik modellemeler hem de ayrıntılı tam dalga elektromanyetik simülasyonlar sonucunda, metayüzeyin 1, 2, 3 ve 4 topolojik yüklerine sahip OAM modlarını taşıyan girdap ışınlarını etkin biçimde üretebildiği doğrulanmıştır. Bu bulgu, yapının hedef frekansta çok modlu OAM üretme kapasitesini ortaya koymaktadır. Ayrıca, frekans esnekliği ve kararlılığı değerlendirmek amacıyla, birinci dereceden OAM ışını üretimi X-bandı boyunca incelenmiş ve yapının %40 genişliğinde bir OAM operasyonel bandına, %27,5 genişliğinde ise 1,5 dB kazanç bandına sahip olduğu gösterilmiştir. Tasarım frekansı olan 10 GHz'de elde edilen yaklaşık %14,35 yansıma verimliliği, yapının pratik uygulamalara yönelik potansiyelini desteklemektedir.Çalışmada ayrıca yansıtıcı anten optiği bağlamında sayısal açıklık (numerical aperture) kavramı tanımlanmış ve merkezden beslemeli antenin farklı konumları için analitik olarak hesaplanmıştır. Bu analiz, sistemin odaklama ve ışın şekillendirme yeteneklerine ilişkin ek bilgiler sağlamaktadır.Düşük profilli mimarisi, geniş bantlı yanıtı ve aynı anda birden fazla OAM modunu destekleyebilme özelliği sayesinde, önerilen yansıtıcı metayüzey yapısı yeni nesil mikrodalga sistemleri için umut vadeden bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Potansiyel uygulama alanları arasında yüksek çözünürlüklü radar görüntüleme, gelişmiş hedef tespit sistemleri ve OAM çeşitliliğine dayalı uzamsal çoğullama sayesinde yüksek kapasiteli kablosuz iletişim yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study introduces the design and comprehensive analysis of a compact, polarization-independent reflective metasurface engineered to generate high-gain orbital angular momentum (OAM) beams over a broad frequency spectrum within the X-band (8–12 GHz). The proposed metasurface consists of an array of subwavelength meta-atoms shaped in a pseudo-screw configuration. These specially designed elements are dimensionally optimized to impart the necessary phase shifts required for reflectarray antenna functionality, specifically centered around 10 GHz. Through both theoretical modeling and rigorous full-wave electromagnetic simulations, the metasurface is demonstrated to effectively produce vortex beams that carry OAM modes with topological charges of ±1, ±2, ±3, and ±4. This confirms the metasurface's capability for multi-mode OAM generation at the target frequency. To assess its frequency agility and operational robustness, the structure is further evaluated for first-order OAM beam formation across the entire X-band. The results reveal a wide OAM operating bandwidth of 40%, alongside a 1,5-dB gain bandwidth of 27,5%, underscoring the design's efficiency over a substantial frequency range. At the design frequency of 10 GHz, the reflectarray achieves a reflection efficiency of approximately 14,35%, which validates its potential for practical applications. Moreover, the concept of numerical aperture is introduced in the context of reflectarray optics and is analytically calculated for various positions of the center-fed illuminating antenna. This provides additional insight into the focusing and beam-forming characteristics of the system under different feed conditions. With its low-profile architecture, broadband response, and ability to simultaneously support multiple OAM modes, the proposed metasurface-based reflectarray emerges as a promising solution for next-generation microwave systems. Potential applications include high-resolution radar imaging, advanced target detection schemes, and high-capacity wireless communications utilizing spatial multiplexing enabled by OAM diversity.