Okul öncesi dönemde öğretmen ve baba görüşlerine göre evde ve okulda baba katılımına etki eden değişkenlerin incelenmesi
Examination of variables affecting father involvement at home and school during preschool period according to teachers' and fathers' opinions
- Tez No: 984249
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YOLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile katılımı, Baba katılımı, Çocuk-okul öncesi, Family participation, Father involvement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma okul öncesi dönemde öğretmen ve baba görüşlerine göre evde ve okulda baba katılımına etki eden değişkenlerin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında İzmir ili Konak ve Karabağlar ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel anaokulları ve ilköğretim okullarının anasınıflarında okul öncesi dönem çocuklarının babaları (f=251) ve okul öncesi öğretmenleri (f=50) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntemlerden eşzamanlı üçgenleme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda örneklemde bulunan babalara“Baba Katılım Ölçeği (BAKÖ)”ölçeği ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Nicel verilerin analizi için SPSS 29.0 programı kullanılmıştır. Nitel boyutta ise öğretmenlere araştırmanın amacı kapsamında hazırlanmış sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu sunulmuştur. Alınan yanıtlar tema, kategori ve kodlar altında içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre baba yaşı, baba mesleği, anne mesleği, baba eğitim düzeyi, baba olma yaşı, çocuk cinsiyeti ve aile tipi gibi demografik özellikler ile Baba Katılım Ölçeği ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın nitel sonuçlarına göre öğretmenler tarafından evde ve okulda baba katılımına etki eden değişkenler incelendiğinde;“sorumluluğun annede olması, meslek ve çalışma şartları, toplumsal ve kültürel özellikler, bilinç düzeyi ve eğitim seviyesi, babalık rolü algısı, babaların motivasyon düzeyleri, baba yaşı, çocukların cinsiyeti, evlilik doyumu ve aile tipi”gibi faktörler sunulmuştur. Araştırmanın nicel ve nitel verilerinden elde edilen baba yaşı, aile tipi, çocuk cinsiyeti, baba mesleği, babaların eğitim seviyesi" gibi demografik özelliklerin baba katılımını evde ve okulda etkileyen ortak değişkenler olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the variables affecting father involvement at home and at school according to the views of teachers and fathers in the preschool period. The research was conducted during the 2023-2024 academic year with the fathers (n=251) and preschool teachers (n=50) of preschool-aged children in the kindergarten classes of public and private preschools and primary schools affiliated with the Ministry of National Education in the Konak and Karabağlar districts of İzmir. n the research, a simultaneous triangulation design was used, which is a mixed break between qualitative and quantitative research methods. In the quantitative dimension of the research, the“Father Involvement Scale (FIS)”and the“Personal Information Form”were administered to the fathers in the sample. The SPSS 29.0 program was used for the analysis of quantitative data. In the qualitative dimension, a semi-structured interview form consisting of questions prepared within the scope of the research was presented to the teachers. The responses were subjected to content analysis under themes, categories, and codes. According to the quantitative results of the study, statistically significant differences were found between demographic characteristics such as father's age, marital status, father's occupation, mother's occupation, father's education level, age at fatherhood, child's gender, and family type, and the Father Involvement Scale and its subscales. According to the qualitative results of the study, when the variables affecting father participation at home and at school were examined by teachers, factors such as“responsibility lying with the mother, occupation and working conditions, social and cultural characteristics, level of awareness and education level, perception of the role of fatherhood, fathers' motivation levels, father's age, children's gender, marital satisfaction, and family type”were presented. The quantitative and qualitative data of the study revealed that demographic characteristics such as“father's age, family type, gender of children, father's occupation, and fathers' vi educational level”are common variables affecting father involvement at home and at school.