Okul öncesi dönem çocuklarının okula uyum sürecinde yaşadıkları duygusal zorluklara yönelik duygu dostu öğretmenlik uygulaması desteği: Bir eylem araştırması
Emotion-friendly teaching practice support for the emotional difficulties experienced by preschool children in the process of adapting to school: An action research
- Tez No: 984250
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YOLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme, Olumsuz duygulanım, Sosyal duygusal gelişim, Çocuk-okul öncesi, Cognitive emotion regulation, Negative mood, Social emotional development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, erken çocukluk döneminde okula uyum sürecinde yaşanan duygusal zorluklara yönelik uygulanan Duygu Dostu Öğretmenlik Uygulaması / Duygu Koçluğu yönteminin çocukların okula uyum sürecine olan etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma okula uyum süreci kapsamında; okula uyum öncesi ve sonrası ebeveyn görüşme formları, duygu dostu öğretmenlik uygulamaları vaka analiz formları ve araştırmacı günlüğü kayıtları kullanılarak dokuz haftalık süreçte tamamlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olan eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Eylem araştırması, Emotion Coaching Türkiye Enstitüsü'nden Duygu Dostu öğretmenlik Uygulaması/Duygu Koçluğu Temel Seviye/ İleri Seviye eğitimlerini almış olan sınıfın öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Eylem araştırması, araştırmacının duygu koçluğu iletişim yöntemini okula uyum sürecinde uygulayarak sürece olan etkisini gözlemleyebilmek için tercih edilmiştir. Araştırma grubunu İzmir ilinde öğrenim gören 11 erkek, 7 kız çocuk ve onların anneleri oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde araştırmacının sınıfın öğretmeni olması, süreçte yaşanan gelişmeleri daha detaylı şekilde kayıt altına alma konusunda kolaylık sağlamıştır. iii Okula uyum dönemi öncesinde araştırmacı kullanacağı veri toplama araçlarını uzman görüşü doğrultusunda hazırlayarak eylem araştırması sürecini planlamıştır. Süreçte; okula uyum haftasında ebeveynlere“Okula uyum öncesi ebeveyn görüşme formu”uygulama, sınıf içi rutinler oluşturma, süreç boyunca duygusal zorluk anlarında uygulanan duygu dostu öğretmenlik uygulamaları, 1. eylem döngüsünün uygulama basamağını oluşturmuştur. Araştırma günlüklerinde yer alan kayıtlar 1. eylem döngüsünün yansıtma basamağını oluştururken, bu yansıtma basamağı aynı zamanda ikinci eylem döngüsünün planlama basamağını oluşturmuştur. Duygusal olarak zorluk yaşayan çocukların velileri ile görüşmeler yapılması ikinci eylem döngüsünün uygulama basamağını oluştururken, ikinci döngüde kullanılan araştırma günlüğü kayıtları ve eylem sürecinin son haftasında uygulanan“Okula uyum sonrası ebeveyn görüşme formu”ikinci eylem döngüsünün yansıtma basamağını oluşturmuştur. Uygulama sürecini değerlendirmek için toplanan veriler betimsel analiz ve içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Analiz sürecinde, duygu dostu öğretmenlik adımları ve çocuk-ebeveyn isimlendirmeleri için kodlar ve süreçte ortaya çıkan temalar için tablolar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygu dostu öğretmenlik/duygu koçluğu yaklaşımının çocukların uyumunu kolaylaştırdığı ve çocukların iletişim becerilerini arttırdığı belirlenmiştir. Okula uyum döneminde duygusal zorluklar yaşayan çocuklar, uyum süreci sonunda kendilerini daha iyi ifade ederek uyum becerisi geliştirmişlerdir. Duygu dostu iletişim yöntemi sayesinde uyum sürecinde duygusal zorluk yaşamayan çocukların da kendini ifade becerilerinde artış olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of the Emotion-Friendly Teaching Practice/Emotion Coaching method, applied to address emotional difficulties experienced during the school adaptation process in early childhood, on children's school adaptation. The research was completed over a nine-week period using pre- and post-adaptation parent interview forms, Emotion-Friendly Teaching Practice case study forms, and researcher diary entries. The study employed an action research design, a qualitative research design. The action research was conducted by the classroom teacher, who had received Basic and Advanced Emotion-Friendly Teaching Practice/Emotion Coaching training from the Emotion Coaching Institute of Turkey. The action research was chosen to observe the researcher's impact on the process by applying the Emotion Coaching communication method to the school adaptation process. The study group consisted of 11 boys and 7 girls studying in Izmir and their mothers. The fact that the researcher was the classroom teacher facilitated a more detailed record of developments during the study. Before the school adaptation period, the researcher planned the action research process by preparing the data collection tools in accordance with expert opinions. In the process; The implementation of the“Pre-adaptation parent interview form”to parents during school orientation week, the establishment of classroom routines, and the vi implementation of emotion-friendly teaching practices during moments of emotional difficulty throughout the process constituted the implementation step of the first action cycle. While the records in the research diaries constituted the reflection step of the first action cycle, this reflection step also constituted the planning step of the second action cycle. Interviews with parents of children experiencing emotional difficulties constituted the implementation step of the second action cycle, while the research diary records used in the second cycle and the“Post-adaptation parent interview form,”administered in the final week of the action period, constituted the reflection step of the second action cycle. The data collected to evaluate the implementation process was analyzed using descriptive and content analysis techniques. During the analysis, codes were used for emotion-friendly teaching steps and child-parent naming, and tables were used to represent the themes that emerged during the process. The research concluded that the emotion-friendly teaching/emotion coaching approach facilitated children's adaptation and enhanced their communication skills. Children who experienced emotional difficulties during the school adjustment period developed better self-expression skills after the adjustment period. Thanks to the emotionfriendly communication method, students who did not experience emotional difficulties during the adjustment period also experienced improvements in their self-expression skills.