Yapay zekanın siyasi içeriklerde kullanımının kuşaklar açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the use of artificial intelligence in political content from a generational perspective
- Tez No: 984251
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN BANU BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel-işitsel medya, Siyasal iletişim, Yeni kuşak, Üçüncü kuşak, İkinci kuşak, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Visual-auditory media, Political communication, New genaration, Third genaration, Second genaration, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ teknolojilerinin iletişim ve medya alanındaki artan kullanımları, seçmen davranışlarının analizinden siyasi içerik üretimine kadar birçok alanda çeşitli değişimleri de beraberinde getirmektedir. Toplumsal olarak yaşanan bu değişimlerle birlikte, birbirlerinden farklı niteliklere sahip olan kuşakların siyasi alandaki fikirleri, bakış açıları ve davranışları da yeniden şekillenmektedir. Aynı zamanda, günümüzde siyasi aktörler tarafından yapay zekâ araçlarının siyasal iletişim faaliyetlerindeki giderek artan kullanımı, yapay zekâ teknolojilerinin sosyolojik olarak toplumsal algı üzerinde oluşturduğu etkilerin analiz edilmesini önemli ve gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada, Stuart Hall'ün alımlama analizi kuramı doğrultusunda farklı kuşaklara ait olan bireyler tarafından hangi okumalar yapılarak anlam inşa sürecinin gerçekleştirildiği ve farklı kuşaklar arasında bulunan kod açımlama benzerlikleri ile farklılıklarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evrenini dijital medya kullanıcısı yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Evren, farklı kuşaklara (Sessiz, Bebek Patlaması, X, Y ve Z) mensup bireyleri kapsamaktadır. Örneklem ise, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak her kuşaktan yedişer kişi olacak şekilde belirlenen toplam otuz beş katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcı seçiminde, yaş aralığı, dijital medya kullanım sıklığı ve siyasal içeriklerle etkileşim düzeyi temel ölçüt olarak alınmıştır. Bu kapsamda; yapay zekâyla hazırlanmış olan“Sen Hep Yanımızdasın”adlı içerik farklı kuşaklara ait olan yedişer katılımcıya izletilmiş ve katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu şeklinde hazırlanmış olan on sekiz soru yöneltilmiştir. Veriler, Stuart Hall'ün alımlama modeli doğrultusunda egemen, müzakere edilmiş ve karşıt okuma kategorilerine göre sınıflandırılmış ve bu sınıflandırma üzerinden nitel yorumlayıcı analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan edinilen bulgular arasında; aynı kuşağa ait olan katılımcılar tarafından gerçekleştirilen alımlama biçiminin bağlama göre farklılık gösterdiği, farklı kuşaklarda bulunan katılımcıların yapay zekâyla üretilen siyasi içeriklere karşı aynı tür okumayla kod açımlamada bulunabildikleri ve aynı kuşakta bulunan bireylerin, kendilerine izletilen içerik üzerinden farklı okumalar yaptıkları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing use of artificial intelligence technologies in the field of communication and media brings about various changes in many areas, from the analysis of voter behavior to the production of political content. The increasing use of artificial intelligence technologies in communication and media is bringing about various changes in many areas, from the analysis of voter behavior to the production of political content. Along with these social changes, the ideas, perspectives, and behaviors of generations with different characteristics are also being reshaped in the political arena. At the same time, the increasing use of artificial intelligence tools in political communication activities by political actors today makes it important and necessary to analyze the sociological effects of artificial intelligence technologies on social perception. In this regard, this study aims to analyze the readings and meaning-construction processes carried out by individuals from different generations, in line with Stuart Hall's theory of reception analysis, and to analyze the similarities and differences in decoding among different generations. The study population consists of adult digital media users. The population includes individuals from different generations (Silent, Baby Boomers, X, Y, and Z). The sample consists of thirty-five participants, seven from each generation, using purposive sampling. Participant selection was based on age range, frequency of digital media use, and level of engagement with political content. Seven participants from different generations were shown the AI-generated content“You are always with us,”which was then presented with eighteen questions prepared in a semi-structured interview format. The data were categorized into dominant, negotiated, and oppositional readings, in line with Stuart Hall's reception model, and a qualitative interpretative analysis was conducted based on this classification. The research findings include that the reception style of participants from the same generation varies depending on the context, that participants from different generations can decode AI-generated political content using the same type of reading, and that individuals from the same generation engage in different readings of the content they watch.