Ağ toplumunda gündelik hayatın medyatikleşmesi: Uzaktan çalışanlar
Mediatization of everyday life in the network society: Remote workers
  1. Tez No: 984263
  2. Yazar: RUMEYSA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik hayat, medyatikleşme, toplumsal inşa, ağ toplumu, uzaktan çalışma, Everyday life, mediatization, social construction, network society, remote work
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uzaktan çalışanların gündelik hayatını iletişimsel pratikleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Toplum ve kültürün bir parçası olan iletişim araçlarının gündelik hayatın dokusunu oluşturarak bireysel eylemleri, iletişimsel pratikleri, toplumsal etkileşimi, kurumsal ve kültürel faaliyetleri dönüştürdüğü sürece toplumsal inşa açısından yaklaşan medyatikleşme kuramı tezin dayanağıdır. Bu bağlamda tezde“medyatikleşme”,“gündelik hayat”ve“ağ toplumu”kavramları ele alınmıştır. Yeni iletişim teknolojileri ile birlikte gündelik hayatın medyatikleştiği varsayımından hareketle, işlerini iletişim araçları ile ağlarda sürdüren uzaktan çalışanların gündelik hayatı kendi anlatıları üzerinden değerlendirilmiştir. Bu bağlamda 22 uzaktan çalışan ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme verileri çalışma ve gündelik hayat dünyasının medyatikleşmesinin boyutlarının ele alındığı 2 tema altında, 6 kategori ve 27 alt kategori üzerinden yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda uzaktan çalışanların ağlardan oluşan iş organizasyonu esneklik, gözetim, iş yerinin akışkanlığı, iş ile iş olmayan arasındaki sınırların ortadan kalkması gibi açılardan değerlendirilmiş; çalışma hayatındaki iletişimsel pratikler iş iletişimi, özel iletişim ve iş yerinin işlevi açısından tartışılmıştır. Uzaktan çalışanların gündelik rutinlerinde iletişim araçları, alışıldık kullanımları, hane içi ve toplumsal etkileşim biçimleri, serbest zaman faaliyetleri, zaman ve mekân deneyimleri açısından ele alınmıştır. Bu bağlamda uzaktan çalışanların gündelik hayatları işleri ile senkronize olmuştur. İletişim araçları hem iş hem de gündelik pratiklerdeki aktif kullanımıyla ve arka planda işlemesiyle hayatın dokusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the everyday lives of remote workers in terms of their communicative practices. Mediatization theory, which approaches the process through the lens of social construction, where media, a part of society and culture, create the fabric of everyday life and transform individual actions, communication practices, social interactions, and institutional and cultural activities, forms the basis of this thesis. The thesis explores the concepts of“mediatization”,“everyday life”, and“network society”. Based on the assumption that everyday life has become mediatized with new media, the everyday lives of remote workers who conduct their work through networks using media are evaluated through their own narratives. In this context, semi-structured in-depth interviews were conducted with 22 remote workers. The interview data were interpreted under two themes, 6 categories, and 27 subcategories, addressing the dimensions of the mediatization of work and everyday life. In this research, the networked organization of remote workers was evaluated in terms of flexibility, surveillance, workplace fluidity, and the disappearance of boundaries between work and non-work. Communication practices in working life were discussed in terms of business communication, private communication, and the function of the workplace. Media in everyday routines of remote workers were discussed in terms of their habitual use, household and social interaction patterns, leisure activities, and experiences of time and space. In this context, the everyday lives of remote workers are synchronized with their work. Media, through their active use in both work and everyday practices and their background operation, form the fabric of life.