Cumhuriyet dönemi sanat politikaları kapsamında ilköğretim dergisi müzik yazılarının bibliyografik incelenmesi
Bibliographic analysis of music articles in the primary education journal within the context of art policies of the Republican period
- Tez No: 984271
- Danışmanlar: PROF. DR. SERENAT İSTANBULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Dergisi, Cumhuriyet Dönemi, Kültür ve Sanat Politikaları, Süreli Yayın, Bibliyografya, Primary Education Journal, Republican Period, Cultural and Artistic Policies, Periodical Publication, Bibliography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren eğitim ve kültür politikalarının şekillenmesinde süreli yayınlar önemli bir araç olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, Cumhuriyet Dönemi kültür ve sanat politikaları kapsamında yayımlanan İlköğretim Dergisi, bir eğitim yayını olmanın ötesinde dönemin müzik eğitim anlayışını ve sanat politikalarını yansıtan kültürel içerikleriyle de dikkat çekmektedir. İlköğretim Dergisi, 1939 yılında yayım hayatına başlamış ve 1966 yılına kadar kesintisiz olarak devam ederek, toplam 31 cilt 540 sayıdan oluşmuştur. Bu araştırmanın amacı, söz konusu dergide yer alan müzik yazılarını bibliyografik açıdan inceleyerek, erken Cumhuriyet Dönemi'nde müzik eğitiminin nasıl ele alındığını, yazıların hangi konu ve içerik üzerinden işlendiğini ortaya koymaktır. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde konuya ışık tutmak amacıyla çeşitli ülkelerdeki kültür ve sanat politikaları incelenmiş, bunun yanı sıra Osmanlı Devleti'nin batılılaşma döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin erken döneminde kültür ve sanat politikaları da ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman tarama tekniği kullanılmış; elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle konularına göre tasnif edilmiş; bu çalışma için oluşturulan bibliyografik kayıt formu üzerinde sistematik biçimde sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda dergide yer alan müzik yazılarının evrensel ve yerel türlerde olduğu, birçok müzik formunu kapsadığı, dergide yazıları bulunan yazarların büyük bir kısmının müzik öğretmeni, besteci ve müzikologlardan oluştuğu; ayrıca farklı disiplinlerden eğitimcilerin de dergiye katkı sunduğu belirlenmiştir. İçeriklerin çeşitliliği, dönemin müzik eğitiminin hedeflerini ve Cumhuriyet'in sanatsal yönelimlerini yansıtmaktadır. Bu araştırma, hem bibliyografik analizi ortaya koyan hem de dönemin sanat politikaları çerçevesinde müzik eğitimi sürecinin yorumlanmasını sağlayan bir çalışma olması bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca dergide yayımlanan notaların dijital ortama aktarılması ile günümüz araştırmacılarının erişimine sunulması da literatüre sağlanan katkı açısından araştırmanın önemini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the establishment of the Republic, periodicals have been used as an important instrument in shaping educational and cultural policies. In this context, the Primary Education Journal, published within the framework of the cultural and artistic policies of the Republican period, stands out not only as an educational publication but also with its cultural content reflecting the understanding of music education and art policies of the time. The Primary Education Journal began its publication life in 1939 and continued uninterruptedly until 1966, consisting of a total of 31 volumes and 540 issues. The aim of this study is to examine the music-related writings published in this journal from a bibliographic perspective and to reveal how music education was addressed in the early Republican period and through which subjects and contents it was discussed. Within the theoretical framework of the research, cultural and artistic policies in various countries were examined in order to shed light on the subject; furthermore, the cultural and artistic policies during the Westernization period of the Ottoman Empire and the early years of the Republic of Turkey were also explored. In the study, the document analysis technique, one of the qualitative research methods, was employed. The data obtained were categorized according to their topics through content analysis and systematically classified on a bibliographic record form prepared specifically for this study. As a result of the research, it was determined that the music writings in the journal encompassed both universal and local genres and included a wide range of musical forms. It was also found that a significant number of the authors contributing to the journal were music teachers, composers, and musicologists, while educators from different disciplines also made contributions. The diversity of the content reflects both the goals of music education in the period and the artistic orientations of the Republic. This study is significant as it not only presents a bibliographic analysis but also enables an interpretation of the music education process within the framework of the artistic policies of the era. Moreover, the digitization of the musical scores published in the journal and their availability to contemporary researchers further enhance the contribution of this study to the literature.