Karayolu refüj bitkilendirmelerinin kurakçıl peyzaj stratejileri bakımından incelenmesi, rize-ardeşen ilçesi atatürk caddesi örneği
Investigation of highway median plantings in terms of xerosional landscape strategies, rize-ardeşen district atatürk street example
  1. Tez No: 984294
  2. Yazar: BEYZA ŞEBNEM KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LÜTFÜ ÇORBACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal peyzaj, Kentsel peyzaj, Natural landscape, Urban landscape
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rize ili Ardeşen ilçesindeki refüj alanlarında kullanılan bitki taksonlarının kurakçıl peyzaj uygulamaları açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Küresel iklim değişikliği, artan su kıtlığı ve sürdürülebilir peyzaj uygulamalarına duyulan ihtiyaç, kurakçıl peyzaj anlayışını giderek daha önemli hâle getirmiştir. Bu bağlamda, su tüketimi düşük, bakım gereksinimi az ve çevresel dayanıklılığı yüksek bitki taksonlarının refüj alanlarında kullanımı hem ekolojik hem de ekonomik açıdan avantajlar sağlamaktadır. Çalışma kapsamında Ardeşen ilçesindeki refüjler yerinde incelenmiş, kullanılan bitki taksonları tespit edilmiş ve her takson kurakçıl peyzajın temel ilkeleri ve refüj tasarım ilkeleri bir arada ele alınarak değerlendirme yapılmıştır. Daha sonra bu kriterlerden öne çıkanlar detaylı şekilde incelenmiştir. Analizlerde; bitki seçimi, sulama, bakım, budama gibi parametreler dikkate alınmıştır. Değerlendirme sürecinde Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak kurakçıl peyzaj planlama kriterleri arasında karşılaştırmalar yapılmış ve uygunluk dereceleri belirlenmiştir. Bu kriterler arasında toprak hazırlığı, çim alanların oluşturulması, malç kullanımı, etkin sulama ve bakım-budama kriterlerine ait veriler tüm refüjler için aynı sonucu taşımakta olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, mevcut refüj bitkilerinin büyük bir kısmının yüksek su ihtiyacına sahip olduğu ve kurakçıl peyzaj ilkeleriyle tam uyumlu olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Ardeşen ilçesi gibi yağışlı bir bölgede bile, iklim değişikliği ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, refüj alanlarında daha kurakçıl taksonların tercih edilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the plant taxa used in the median strips of Ardeşen district in Rize province in terms of xeriscape (water-efficient landscape) practices. Climate change, increasing water scarcity, and the growing need for sustainable landscape approaches have made xeriscaping increasingly important. In this context, the use of plant taxa with low water consumption, minimal maintenance requirements, and high environmental resilience in median strips provides both ecological and economic advantages. Within the scope of the study, the median strips in Ardeşen district were examined on site, the plant taxa used were identified, and each taxon was evaluated by considering both the fundamental principles of xeriscaping and the design principles of median strips. Subsequently, the criteria that emerged as prominent were analyzed in detail. Parameters such as plant selection, irrigation, maintenance, and pruning were taken into account during the analyses. The Analytical Hierarchy Process (AHP) was used in the evaluation process to compare xeriscape planning criteria and to determine their suitability levels. It was observed that the data related to soil preparation, establishment of turf areas, use of mulch, efficient irrigation, and maintenance–pruning criteria yielded similar results for all median strips. According to the findings, most of the existing median strip plants were determined to have high water requirements and were not fully compatible with xeriscape principles. The study concludes that even in a rainy region like Ardeşen, more drought-tolerant taxa should be preferred in median strips in line with climate change considerations and long-term sustainability goals.