Doğum eyleminin latent fazındaki düşük riskli term gebelerin travmatik doğum algısının ağrıyı felaketleştirme ile ilişkisi
The relationship between the perception of traumatic birth and pain catastrophizing in low-risk term pregnant women in the latent phase of labor
  1. Tez No: 984298
  2. Yazar: PINAR KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHTİYAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Ebelik, Delivery, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, doğum eyleminin latent fazındaki düşük riskli term gebelerin travmatik doğum algısının ağrıyı felaketleştirme ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte olan araştırma, Yozgat Şehir Hastanesi Doğumhane Servisi'nde 25.10.2024 ile 15.03.2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Güç analizi kullanılarak hesaplanan örneklemi 121 gebe primipar ve 121 gebe multipar grubunda olmak üzere 242 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Önceki Doğum Eylemini Değerlendirme Formu”,“Travmatik Doğum Algısı Ölçeği (TDAÖ)”ve“Ağrıyı Felaketleştirme Ölçeği (AFÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kriterlerine uyan kadınlara formlar araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak doğumhane servisinde uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U testi, Independent Sample t testi, One-Way ANOVA, Two Way ANOVA, Ki-kare testi, Fisher Exact test, Benfeeroni düzeltmeli z testi ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel anlamlılık 0,05 önem düzeyinde incelenmiş olup SPSS 23 versiyonundan yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan primipar gebelerde travmatik doğum algısı (81,67±24,88) ve ağrıyı felaketleştirme düzeyi (30,90±11,47) multiparlara göre (69,24±27,68; 25,91±12,91) daha yüksektir (p<0,05). Travmatik doğum algısı ve ağrıyı felaketleştirme düzeyleri arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki söz konusu olup ağrıyı felaketleştirme düzeyi arttıkça travmatik doğum algısı düzeyinin arttığı görülmektedir (p<0,05). Ayrıca gruplarda hissedilen ağrı şiddeti yükseldikçe ağrıyı felaketleştirme ve travmatik doğum algısı düzeyi artmaktadır (p<0,05). Bazı özellikler (dilatasyon seviyesi, çalışma durumu, planlı gebelik, ağrı ile ilaç dışı baş etme tekniği kullanma) açısından travmatik doğum algısı, bazı özellikler (yaş, eğitim durumu, ağrı ile ilaç dışı baş etme tekniği kullanma) açısından ise ağrıyı felaketleştirme düzeyleri primipar gebelerde multiparlara göre daha yüksektir (p<0,05). Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda travmatik doğumu ve ağrıyı felaketleştirmeyi önlemek amacıyla risk faktörlerin belirlenmesi, primiparlar başta olmak üzere tüm gebelerde hissedilen ağrıyı azaltmaya yönelik yöntemlerin uygulanması, olumlu doğum ortamlarının oluşturulması, psikososyal açıdan destek verilmesi, danışmanlık yapılması ve doğum sürecinde kadına destekleyici bakım sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between the perception of traumatic birth and pain catastrophizing in low-risk term pregnant women in the latent phase of labor. This descriptive study was conducted in the Maternity Ward of Yozgat City Hospital between 25.10.2024 and 15.03.2025. The sample, calculated using power analysis, consisted of 242 women: 121 primiparous and 121 multiparous. Data for the study were collected using a“Personal Information Form,”a“Previous Labor Assessment Form,”the“Traumatic Birth Perception Scale (TBS), and the ”Pain Catastrophizing Scale (PCS)". The forms were administered to women who met the research criteria by the researcher in the maternity ward using the face-to-face interview technique. The Mann Whitney U test, Independent Sample t-test, One-Way ANOVA, Two-Way ANOVA, Chi-square test, Fisher Exact test, Benfeeroni-corrected z-test, and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data obtained from the study. Data analysis was performed using SPSS version 23 for statistical significance at a significance level of 0.05. The perception of birth as traumatic (81.67±24.88) and the level of pain catastrophizing (30.90±11.47) were higher in primiparous women participating in the study than in multiparous women (69.24±27.68; 25.91±12.91) (p<0.05). There was a positive, significant correlation between the perception of traumatic birth and levels of pain catastrophizing. As the level of pain catastrophizing increased, the level of traumatic birth perception increased (p<0.05). Additionally, as pain intensity increases across groups, the level of pain catastrophizing and the perception of birth as traumatic increases (p<0.05). The perception of traumatic birth was higher in primiparous pregnant women compared to multiparous pregnant women in terms of some characteristics (dilation level, employment status, planned pregnancy, using non-drug coping techniques with pain), and the levels of pain catastrophizing were higher in terms of some characteristics (age, educational status, using non-drug coping techniques with pain) (p<0.05). In line with these results, it is recommended that risk factors be identified in order to prevent traumatic birth and catastrophic pain, that methods be implemented to reduce pain felt by all pregnant women, especially primiparous women, that positive birth environments be created, that psychosocial support and counseling be provided, and that supportive care be provided to women during the birth process.