Pelvik organ prolapsusu ve serum vitamin D seviyesi arasındaki ilişkinin prospektif olarak incelenmesi
  1. Tez No: 984333
  2. Yazar: MERVE BATUN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, D vitamini, risk faktörleri, Pelvic organ prolapse, vitamin D, risk factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Pelvik organ prolapsusu (POP), kadınlarda sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir pelvik taban disfonksiyonudur. POP'un etiyolojisi multifaktöriyel olup yaş, obstetrik faktörler, obezite, menopoz ve bağ dokusu özellikleri başlıca risk faktörleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda kas fonksiyonu ve bağ dokusu bütünlüğü üzerindeki etkileri nedeniyle D vitamininin POP gelişimindeki olası rolü dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, pelvik organ prolapsusu ile serum 25-hidroksivitamin D düzeyleri arasındaki ilişkinin prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran toplam 357 kadın dahil edildi. Olgular; POP olmayanlar, evre 1–2 POP olanlar ve evre 3–4 POP olanlar olmak üzere üç gruba ayrıldı. Katılımcıların demografik özellikleri, obstetrik öyküleri, klinik verileri ve serum D vitamini düzeyleri kaydedildi. POP evrelemesi POP-Q sistemine göre yapıldı. Çalışma sonucunda, POP olan hastalarda yaş, vücut kitle indeksi, gravida, parite ve vajinal doğum sayılarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Ancak POP varlığı veya POP evresi ile serum D vitamini düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Lojistik regresyon analizinde yaş ve vücut kitle indeksi POP için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışmada serum D vitamini düzeyleri ile pelvik organ prolapsusu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. POP'un multifaktöriyel bir hastalık olduğu göz önüne alındığında, D vitamininin rolünün daha net ortaya konabilmesi için geniş örneklemli ve ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Pelvic organ prolapse (POP) is a common pelvic floor disorder in women that adversely affects quality of life. The etiology of POP is multifactorial, with age, obstetric factors, obesity, menopause, and connective tissue characteristics being the main risk factors. In recent years, the possible role of vitamin D in the development of POP has gained attention due to its effects on muscle function and connective tissue integrity. The aim of this study was to prospectively evaluate the relationship between pelvic organ prolapse and serum 25-hydroxyvitamin D levels. A total of 357 women who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at Dicle University Faculty of Medicine were included in the study. Participants were divided into three groups: women without POP, women with stage 1–2 POP, and women with stage 3–4 POP. Demographic characteristics, obstetric history, clinical data, and serum vitamin D levels were recorded. POP staging was performed according to the Pelvic Organ Prolapse Quantification (POP-Q) system. The results showed that age, body mass index, gravida, parity, and the number of vaginal deliveries were significantly higher in patients with POP. However, no statistically significant relationship was found between the presence or stage of POP and serum vitamin D levels. Logistic regression analysis identified age and body mass index as independent risk factors for the development of POP. In conclusion, no significant association was found between serum vitamin D levels and pelvic organ prolapse in this study. Considering the multifactorial nature of POP, further large-scale and comprehensive studies are needed to clarify the role of vitamin D.