Çalışan kadınların rekreasyon etkinlik tercihleri ile katılım engellerinin incelenmesi: Ankara örneği
An examination of recreational activity preferences and participation barriers of working women: The case of Ankara
- Tez No: 984385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel rekreasyon, Physical recreation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışan kadınların rekreasyon etkinliklerine katılım düzeylerini ve bu katılımlarını etkileyen rekreasyonel engelleri incelemek, söz konusu durumları demografik değişkenler açısından değerlendirmek ve bu iki değişken grubu arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülen çalışmada, Ankara ilinde farklı sektörlerde çalışan toplam 414 kadın katılımcıdan elde edilen veriler istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, çalışan kadınların medeni durum, eğitim düzeyi, yaşanılan ilçe, gelir durumu ve çalıştıkları pozisyon gibi demografik özelliklerine göre rekreasyon etkinliklerine katılımları ve rekreasyonel engel algıları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığı analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; medeni duruma göre özellikle fiziksel ve kültürel-sanatsal etkinliklere katılımda anlamlı farklılıklar gözlenmiş, eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte kültürel etkinliklere katılımın arttığı tespit edilmiştir. Gelir düzeyi, rekreasyonel katılım üzerinde en belirgin farklılığı oluşturan değişken olarak öne çıkmıştır; yüksek gelir gruplarında tüm etkinlik türlerine katılım anlamlı şekilde artmaktadır. Yaşanılan ilçeye göre yalnızca fiziksel etkinliklerde anlamlı fark gözlenirken, çalışma pozisyonu değişkeni rekreasyonel katılım üzerinde anlamlı bir etkide bulunmamıştır. Rekreasyon engelleri boyutunda ise özellikle bireysel-psikolojik engeller, bilgi ve farkındalık eksikliği ve tesis-donanım eksikliği, katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Üst düzey yöneticilerin daha yüksek düzeyde engel algıladığı, düşük eğitim ve düşük gelir grubundaki kadınların ise engelleri daha fazla deneyimlediği tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan korelasyon analizi sonucunda, çalışan kadınların rekreasyon etkinliklerine katılımı ile rekreasyon engelleri arasında zayıf ama anlamlı düzeyde pozitif ilişkiler bulunmuştur. Özellikle“tesis ve donanım eksikliği”engel boyutu, birçok etkinlik türüyle istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler göstermektedir. Bu durum, katılım arttıkça bireylerin mekânsal ve hizmetsel yetersizlikleri daha fazla fark ettiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, çalışan kadınların rekreasyonel yaşamına etki eden sosyal, ekonomik ve çevresel unsurları bütüncül şekilde ele alarak hem kuramsal alana katkı sağlamakta hem de politika geliştiricilere ve uygulayıcılara rehberlik edecek nitelikte kapsamlı bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aim of this study is to examine the recreational participation levels of working women and to identify the constraints affecting their involvement in recreational activities, with a specific focus on various demographic variables. Utilizing a quantitative research design, data were collected from 414 working women in Ankara, Turkey, and analyzed through statistical methods including ANOVA and correlation analyses. The findings reveal that marital status significantly affects participation in physical and cultural-artistic activities, with single women reporting higher levels of engagement compared to married women with children. Additionally, educational level is a significant factor in recreational preferences, particularly in cultural and touristic activities, where participation increases with higher education. Among all demographic variables, income level stands out as the most influential, showing statistically significant differences across all types of recreational activities. In contrast, job position showed no meaningful effect on overall participation, whereas district of residence was only significant in physical activity engagement. Regarding recreational constraints, notable differences were found in the dimensions of individual and psychological barriers, lack of awareness, and facility and equipment limitations, especially among women with lower income or education levels and those in higher job positions. These groups perceived more obstacles to recreational engagement. Correlation analysis results indicate a low but statistically significant positive relationship between recreational participation and perceived constraints. In particular,“facility and equipment limitations”were strongly correlated with multiple activity types, suggesting that as participation increases, awareness of structural shortcomings also rises. Overall, this study contributes to the theoretical understanding of gendered leisure behaviors while offering practical insights for policymakers, municipal authorities, and employers. The findings underline the importance of economic support, equitable facility distribution, and awareness-raising efforts to enhance recreational participation and well-being among working women.