Remifentanil türevlerinin etkin bir yöntemle sentezi
Synthesis of remifentanyl derivates by an effective method
  1. Tez No: 984386
  2. Yazar: BURHAN İSKENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BURMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Remifentanil, Sentetik opioid, 4-Anilidopiperidin, Esteraz metabolizması, Kısa etkili analjezik, Farmasötik kimya, Fentanil analogları, İlaç tasarımı, Farmasötikler, Organik kimya, Organik sentez, Remifentanil, Synthetic opioid, 4-Anilidopiperidine, Esterase metabolism, Short-acting analgesic, Pharmaceutical chemistry, Fentanyl analogs, Drug design, Pharmaceuticals, Organic chemistry, Organic synthesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında literatürde bilinen yöntemlerle Remifentanil Hidroklorür'ün yeni türevlerinin sentezi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada hedeflenen yeni remifentanil türevleri, Pagès ve Vallverdú (2010) tarafından geliştirilen sentetik rota temel alınarak sentezlenmiştir. Elde edilen yeni bileşiklerin yapıları, ¹H-NMR ve ¹³C-NMR spektroskopi teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bulgular: Pagès ve Vallverdú'nün referans yöntemi temel alınan sentezde, ilk basamak literatüre uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bazı modifikasyonlar yapılarak optimize edilen ara kademeler %24-67 aralığında değişen verimler ile elde edilmiştir. Sentezin son basamağında ise, literatürde belirtilen yüksek konsantrasyonlu 3.4 M HCl-MeOH çözeltisi yerine, 1.25 M HCl-MeOH çözeltisi kullanılmış ve bu basamak nispeten daha düşük verimlerle tamamlanmıştır. Sonuçlar: Bu tez çalışması kapsamında, 8 farklı ara ürünün sentezini içeren çok basamaklı bir reaksiyon yolu izlenerek, literatürde ilk kez tanımlanan 3 yeni remifentanil türevi başarıyla sentezlenmiştir. Sentezlenen tüm ara ürünlerin ve nihai bileşiklerin yapıları, modern spektroskopik teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Bütün bileşiklerin ¹H-NMR ve ¹³C-NMR spektrumlarının, hedeflenen moleküler yapılarla tam uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis attempted to synthesize novel derivatives of Remifentanil Hydrochloride utilizing established methods from the literature. Method: In this study, the targeted new remifentanil derivatives were synthesized based on the synthetic route developed by Pagès and Vallverdú (2010). The structures of the obtained new compounds were elucidated using spectroscopic techniques such as ¹H-NMR and ¹³C-NMR. Findings: The synthesis, using the reference technique by Pagès and Vallverdú, commenced in alignment with the literature. Refined intermediary steps were achieved through certain adjustments, with yields varying from 24% to 67%. In the final stage of the synthesis, a 1.25 M HCl-MeOH solution was utilized instead of the higher concentration of 3.4 M HCl-MeOH solution documented in the literature, resulting in comparatively lower yields. Conclusions: This thesis presents the effective synthesis of three novel remifentanil derivatives, first documented in the literature, achieved using a multistep reaction route that involved the creation of eight distinct intermediates. All produced intermediates and final compounds were characterized using contemporary spectroscopic methods. The ¹H-NMR and ¹³C-NMR spectra of all compounds were entirely consistent with the intended chemical structures.