Bakır kablo geri dönüşümünde teknoloji seçimi
Technology choice in copper cable recycling
- Tez No: 984400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BELBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sıfır atık, Tehlikeli atıklar, Çevre teknolojisi, Çevresel sürdürülebilirlik, İleri teknoloji, Zero waste, Hazardous wastes, Environmental technology, Sustainable environment, Advanced technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bakır kablo geri dönüşümünde en uygun teknolojinin belirlenmesi için çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerini kullanmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, 15 uzman görüşüne dayalı olarak çeşitli kriterler dikkate alınarak mevcut teknolojiler arasında seçim yapılmıştır. Uzman görüşlerinin içerdiği dilsel belirsizliği azaltmak veya ortadan kaldırmak için bulanık sayılar ile ÇKKV yöntemi entegre edilmiştir. Bakır kablo geri dönüşümünde en uygun teknolojinin belirlenmesi, çevresel ve ekonomik açıdan büyük faydalar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to use multi-criteria decision making (MCDM) methods to determine the most suitable technology for copper cable recycling. Within the scope of the study, a selection was made among the existing technologies by considering various criteria based on expert opinions. Fuzzy numbers and MCDM method were integrated to reduce or eliminate the linguistic uncertainty contained in expert opinions. Determining the most suitable technology for copper cable recycling provides great benefits in terms of environment and economy.