Çift terapisi temelli geliştirilen kendine yardım programının evlilik doyumu, cinsel doyum, çatışma çözüm stilleri ve eş tükenmişliğine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of a couple-therapy-based self-help program on marital satisfaction, sexual satisfaction, conflict resolution styles, and spousal burnout
  1. Tez No: 984401
  2. Yazar: DOĞA TUĞLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE BEKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Doyum, Çatışma Çözüm Stilleri, Çift Terapisi, Evlilik Doyumu, Eş Tükenmişliği, Couple Therapy, Marital Satisfaction, Spousal Burnout, Sexual Satisfaction, Conflict Resolution Styles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
İnternet temelli müdahalelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çevrim içi çift terapilerine olan ilgi artmıştır. Bu çalışma, asenkron olarak yürütülen Gottman Çift Terapisi temelli bir kendine yardım programının evlilik doyumu, cinsel doyum, çatışma çözüm stilleri ve eş tükenmişliği üzerindeki etkilerini incelemiştir. Örneklem, deney ve kontrol gruplarına atanan 48 evli katılımcıdan (24 çift) oluşmuştur. Araştırmada Evlilik Doyumu, Cinsel Doyum, Çatışma Çözüm Stilleri ve Eş Tükenmişliği ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular, müdahalenin evlilik doyumunu artırdığını ve bu etkinin takip ölçümünde de korunduğunu göstermiştir. Cinsel doyum müdahale sonrasında artmış, ancak takipte düşüş gözlenmiştir. Cinsel doyumun birey alt boyutunda hem müdahale sonrası hem de takipte artış sağlanmış; partner alt boyutunda ise anlamlı bir değişim olmamıştır. Eş tükenmişliği anlamlı düzeyde azalmamıştır. Olumlu çatışma çözümü müdahale sonrasında artmış ancak takipte düşmüştür; olumsuz çatışma stilleri ise azalmış ve takipte de düşük seyretmiş, boyun eğme ve geri çekilme alt boyutlarında değişim görülmemiştir. Genel olarak programın bireysel farkındalığı artırma, evlilik doyumunu geliştirme ve olumsuz çatışma stillerini azaltma konusunda etkili olduğu, ancak bazı etkilerin sürdürülebilir olmadığı görülmüştür. Daha uzun takip süreçleri ile partner odaklı duygusal yakınlık ve başa çıkma bileşenlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the growing prevalence of internet-based interventions, interest in online couple therapy has increased. This study examined the effects of an asynchronous, Gottman Couple Therapy–based self-help program on marital satisfaction, sexual satisfaction, conflict resolution styles, and partner burnout. The sample consisted of 48 married participants (24 couples), assigned to experimental and control groups. Marital Satisfaction, Sexual Satisfaction, Conflict Resolution Styles, and Partner Burnout Scales were used. Findings showed that the intervention increased marital satisfaction, and this effect was maintained at follow-up. Sexual satisfaction improved post-intervention but declined at follow-up. The individual subdimension of sexual satisfaction improved at both measurements, while the partner subdimension did not change. Partner burnout did not decrease significantly. Positive conflict resolution increased post-intervention but dropped at follow-up; negative conflict styles decreased and remained lower at follow-up, while submission and withdrawal showed no change. Overall, the program was effective especially for increasing individual awareness, improving marital satisfaction, and reducing negative conflict styles, though some effects were not sustained. Longer follow-up and stronger partner-focused emotional and coping components are recommended.