Rahim tahliyesinde suç endikasyonunun ceza sorumluluğuna etkisi
The impact of the criminal indication in uterine evacuation on criminal liability
  1. Tez No: 984399
  2. Yazar: BETÜL KARAKAŞ ELGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında rahim tahliyesinde suç endikasyonunun ceza sorumluluğuna etkisi konusu incelenmiştir. Rahim tahliyesinde suç endikasyonu, mağduru olduğu suç sonucu gebe kalan kadının rahim tahliyesini ifade etmektedir. İlk bölümde öncelikle rahim tahliyesinin ilişkin olduğu temel kavramlar; daha sonra temel hak ve hürriyetler kapsamında insan onuru, kendi geleceğini tayin hakkı ve ceninin yaşam hakkı incelenmiştir. İkinci bölümde rahim tahliyesinin Türk Ceza Kanunu'nda düzenlendiği“Çocuk Düşürtme”başlıklı 99.maddesi ile“Çocuk Düşürme”başlıklı 100.maddesi ele alınmıştır. Bu bölümde çocuk düşürtme ve düşürme suçları kapsamında; suçla korunması amaçlanan hukuksal yarar, suçun konusu, fiil, fail, mağdur, manevi unsur, neticesi sebebiyle ağırlaşmış haller, hukuka aykırılık ve olarak suçun özel görünüş biçimlerine değinilmiştir. Üçüncü bölüm tezin ana konusuna ilişkin olup öncelikle endikasyonun kavramsal çerçevesi ile rahim tahliyesinde endikasyon ele alındıktan sonra rahim tahliyesinde suç endikasyonu değerlendirilmiştir. Buna göre Türk Ceza Kanunu'nda kural olarak gebeliğin ilk on haftasında rahim tahliyesi gerçekleştirilebilirken suç endikasyonu halinde bu süre yirmi hafta olarak öngörülmüştür. Ancak suç endikasyonu gerekçesiyle gerçekleştirilecek rahim tahliyesinin süre dışında da şartları mevcuttur. Buna göre yirmi haftayı aşmamış olmasına ek olarak gebeliğin mağduru olunan suç sonucu oluşması, kadının rahim tahliyesine yönelik rızası, rahim tahliyesinin uzman hekim tarafından ve hastane ortamında gerçekleştirilmesi aranmaktadır. Kanundaki düzenlemenin incelenmesiyle getirilebilecek eleştiriler ve bu eleştiriler ışığında ortaya koyulan çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler rahim tahliyesinde suç endikasyonuna ilişkin yargı kararlarını da kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of criminal indications on criminal liability in abortion. Criminal indications in abortion refer to the abortion of a woman who became pregnant as a result of a crime of which she was the victim. The first section first examines the fundamental concepts related to abortion; then, within the scope of fundamental rights and freedoms, human dignity, the right to determine one's own future, and the right to life of the fetus are examined. The second section addresses Article 99, titled“Inducing Abortion,”and Article 100, titled“Inducing Miscarriage,”which regulate abortion in the Turkish Penal Code. This section addresses abortion and abortion-related crimes, covering the legal benefit intended to be protected by the crime, the subject matter of the crime, the act, the perpetrator, the victim, the mental element, aggravated circumstances due to the outcome, illegality, and the specific manifestations of the crime. The third section relates to the main topic of the thesis and, after first addressing the conceptual framework of indication and indication for uterine evacuation, evaluates criminal indication for uterine evacuation. Accordingly, while uterine evacuation can generally be performed within the first ten weeks of pregnancy under the Turkish Penal Code, this period is extended to twenty weeks in cases of criminal indication. However, there are conditions for abortion performed on criminal grounds beyond the time limit. Accordingly, in addition to not exceeding twenty weeks, the pregnancy must be the result of a crime against the victim, the woman must consent to the abortion, and the abortion must be performed by a specialist physician in a hospital setting. Criticisms that could be raised by examining the regulation in the law and the proposed solutions put forward in light of these criticisms have been evaluated. The evaluations also cover court decisions regarding criminal indications for abortion.