Atık sulardan izole edilen bakterileri enfekte eden bakteriyofaj izolasyonu
Isolation of bacteriophage infecting bacteria isolated from wastewater
  1. Tez No: 984420
  2. Yazar: FATMA TUFAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİROL ÖZGÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyofajlar, Kentsel atık sular, Bacteriophages, Municipal waste waters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Litik bakteriyofajlar, son derece spesifik, kendi kendini çoğaltan ve yan etkisi olmayan bir antimikrobiyal alternatif sunarken, antibiyotiklerin yanlış kullanımı ve aşırı kullanımı, çoklu ilaç dirençli (MDR) bakterilerin ortaya çıkmasını hızlandırmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, yeni fajları izole etmek, klinik olarak önemli patojenlere karşı konakçı yelpazesini değerlendirmek ve ilk moleküler ve morfolojik karakterizasyonu yapmak amacıyla, Türkiye'nin Rize ilindeki beş antropojenik atık su çıkışının faj rezervuarı incelenmiştir. Zenginleştirme ve çift katmanlı plak testleri ile sekiz litik faj (ФD2D, ФD5D, ФD5T, ФD9D, ФT3D, ФT3S, ФT3T, ФT6D) ve beş duyarlı çevresel konak elde edilmiştir. Çapraz enfeksiyon testlerine göre, sekiz faj, Moraxellaceae, Enterobacteriaceae ve Pseudomonadaceae familyalarından on MDR klinik izolatını toplu olarak lize etti. Fajların temel biyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılan deneylerde, tek aşamalı üreme eğrisi analizinde maksimum patlama boyutu 10⁹–10¹⁰ pfu/mL aralığında bulundu; sıcaklık ve pH stabilite testlerinde çoğu fajın geniş aralıkta stabilitesini koruduğu görüldü. ФD2D, ФT3D ve ФD9D'nin kısıtlama fragmanı uzunluğu polimorfizmi profili, yakın genomik akrabalık ortaya çıkardı. ФD9D ve ФT3D, transmisyon elektron mikroskobunda Podoviridae ve Tectiviridae morfolojisi gösterdi. VITEK-2 otomatik sistemi, klinik izolatların antibiyotik duyarlılık modellerini belirlemek için kullanıldı ve yaygın çoklu ilaç direncini doğruladı. Bu bulgular bir araya getirildiğinde, atık suda terapötik olarak yararlı fajların bol miktarda bulunduğunu gösterir ve izole edilmiş litik fajları, gelecekte MDR Gram-negatif bakterileri hedefleyen faj tedavisi kokteylleri oluşturmak için geçerli seçenekler olarak belirler.
Özet (Çeviri)
While lytic bacteriophages provide a highly specific, self-amplifying, and side-effect-free antimicrobial alternative, antibiotic misuse and overuse continue to hasten the emergence of multidrug-resistant (MDR) bacteria. In order to isolate novel phages, evaluate their host range against clinically relevant pathogens, and conduct an initial molecular and morphological characterization, the phage reservoir of five anthropogenic wastewater outlets in Rize, Turkey, was investigated in this study. Eight lytic phages (Фd2d, Фd5d, Фd5t, Фd9d, Фt3d, Фt3s, Фt3t, Фt6d) and five susceptible environmental hosts were obtained through enrichment and double-layer plaque assays. The eight phages collectively lysed ten MDR clinical isolates from the Moraxellaceae, Enterobacteriaceae, and Pseudomonadaceae families, according to cross-infection tests. In experiments conducted to determine the fundamental biological characteristics of phages, the maximum burst size in the stepwise growth curve analysis was found to be in the range of 10⁹–10¹⁰ pfu/mL; in temperature and pH stability tests, most phages were found to maintain their stability over a wide range. Restriction fragment length polymorphism profiling of ФD2D, ФT3D, and ФD9D revealed close genomic relatedness. ФD9D and ФT3D showed Podoviridae and Tectiviridae morphology in transmission electron microscopy. The VITEK-2 automated system was used to determine the antibiotic susceptibility patterns of the clinical isolates, confirming widespread multidrug resistance. When combined, these findings demonstrate wastewater's abundance of therapeutically useful phages and establish the isolated lytic phages as viable options for creating phage therapy cocktails that target MDR Gram-negative bacteria in the future.