Roksitromisinin elektrokimyasal davranışlarının DNA biyosensörleri ile incelenmesi
Investigation of electrochemical behaviors of roxithromycin with DNA biosensors
  1. Tez No: 984421
  2. Yazar: ESRA OR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik kimya, Elektrokimyasal oksidasyon, Elektrokimyasal sensörler, Analytical chemistry, Electrochemical oxidation, Electrochemical sensors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Roksitromisin tayininin DNA biyosensörleriyle entegre edilmesi, çeşitli örneklerde antibiyotiğin varlığını ve derişimini izlemek için yeni bir yaklaşım sunmaktadır. DNA biyosensörleri, hedefli algılama yetenekleri sağlamak için nükleik asit etkileşimlerinin spesifik olmasından yararlanır. Roksitromisin örneğinde, antibiyotik ve DNA dizileri arasındaki potansiyel etkileşimler, yalnızca yüksek özgüllük değil, aynı zamanda gelişmiş hassasiyet de sunan biyosensörler tasarlamak için kullanılabilir. Bu çalışmada roksitromisinin çift sarmal DNA ile etkileşimi, tek kullanımlık kalem grafit elektrotların kullanılarak geliştirilen DNA biyosensörleri ile incelenmiştir. Döngüsel voltametri, kare dalga voltametresi ve diferansiyel puls voltametresinin kullanıldığı bu çalışmada, roksitromisinin DNA ile herhangi bir interkalasyona girmediği ancak aralarında elektrostatik bir etkileşimin olduğu sonucuna varılmıştır. Roksitromisinin, DNA ile yüksek etkileşimli olan enzimlerden olan topoizomeraz enzimleri I ve II ile de etkileşimleri topoizomeraz I enzimi/relaksasyon ve DNA dekatenasyon testleri ile incelenmiş olup, roksitromisin ile insan DNA modeli olan katene DNA ile de interkalatif etkileşim görülmemiştir. Roksitromisinin enzim etkileşim testlerinde, DNA yerine topoizomeraz enzimleriyle direkt etkileşimi tespit edilmiştir. Bu tez Sivas Cumhuriyet Üniversitesi BAP birimi tarafından ECZ-2024-103 No'lu proje ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Integrating roxithromycin detection with DNA biosensors offers a new approach for monitoring the presence and concentration of antibiotics in various samples. DNA biosensors exploit the specificity of nucleic acid interactions to provide targeted detection capabilities. In the case of roxithromycin, potential interactions between antibiotics and DNA sequences can be exploited to design biosensors that offer not only high specificity but also enhanced sensitivity. In this study, the interaction of roxithromycin with double-stranded DNA was investigated using DNA biosensors developed using disposable pencil graphite electrodes. Using cyclic voltammetry, square-wave voltammetry, and differential pulse voltammetry, this study concluded that roxithromycin does not intercalate with DNA but rather interacts electrostatically. The interactions of roxithromycin with topoisomerase I and II enzymes, a group of enzymes that interact highly with DNA, were investigated using topoisomerase I enzyme/relaxation tests and DNA decatenation tests. No intercalative interaction was observed between roxithromycin and the human DNA model, catenated DNA. In enzyme interaction tests, roxithromycin was detected interacting directly with topoisomerase enzymes rather than DNA. This thesis was supported by Sivas Cumhuriyet University BAP unit with project number ECZ-2024-103.