İlçe belediyelerinin halkla ilişkiler faaliyetlerinin tanıtım açısından öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of the importance of public relations activities of district municipalities in terms of promotion: The case of Kayapınar Municipality
- Tez No: 984428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALTINCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: yerel yönetim, belediye, tanıtım, halkla ilişkiler, ilçe belediyeleri, kayapınar, local government, municipality, promotion, public relations, district municipalities, Kayapınar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Halkın demokratik bir seçimle yöneticilerini seçtiği ve kendine hizmeti en yakından gözlemleyip deneyimleyebildiği ve vatandaşa en yakın kamu kurumu olarak belediyeler, halkın ihtiyaçlarını karşılamak, ihtiyaç duyulan alanlarda hizmetler ve projeler geliştirmek, için halkla ilişkiler faaliyetlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu faaliyetler hem hizmetlerin niteliği ve işe yararlılığını hem de vatandaşın belediyeye ve kamuya olan güvenini sağlamada önemli göstergelerdir. Yaşanan toplumsal değişim ve dönüşümler, bilgi teknolojilerinin bilgiyi paylaşma seçeneklerinde sunduğu gelişmiş seçenekler ve yönetim – halk etkileşimi ve algısında başkalaşımlara bağlı olarak, belediyeler çevreyi/halkı tanıma ve kendilerini tanıtma çabası içine girmiş, hizmetlerini ve yönetim anlayışlarını halka doğru ve etkin araçlarla anlatmaya, tanıtım ve görünürlük faaliyetlerini toplumun istekleri doğrultusunda yerine getirmek için halkla ilişkiler uygulamalarını kullanmaya yönelmişlerdir. Bu araştırmada, halkla ilişkiler faaliyetlerinin yerel yönetim imajı ve tanıtım açısından önemi Kayapınar Belediyesi örneklemi üzerinden incelenmiştir. Uygulama sırasında Diyarbakır ili merkez ilçelerinde yaşayan 443 kişiden anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Öncelikli olarak, Açımlayıcı Faktör Analizi yapılmış ve toplam varyansın %67,88'ini açıklayan ve toplam 27 maddeden oluşan 2 alt boyutlu bir yapıya sahip ''Belediye Halkla İlişkiler Ölçeği' geliştirilmiştir. Bulgulara göre, Kayapınar Belediyesinin halkla ilişkiler faaliyetleri konusunda aritmetik ortalama“Kararsızım”düzeyinde bulunmuştur. Sanat, spor ve kültür alanındaki faaliyetler daha olumlu algılanırken, halkın kararlara katılımı, şeffaf yönetim, halkın ihtiyaçlarını tespit etme gibi halkla doğrudan tanıtım ve iletişim kanallarında eksiklikler ve sorunlar algılanmaktadır. Cinsiyet, eğitim durumu, doğum yeri ve ikamet yılı değişkenlerine göre görüşler arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte yaş, meslek ve aylık gelir değişkenine göre anlamlı farklılaşma olduğu saptanmıştır. Buradan yola çıkılarak, belediye tanıma ve tanıtma çalışmalarının gençlere daha fazla odaklanması daha yararlı bir strateji olacaktır. Emekli katılımcılar belediye faaliyetlerine en ilgili grup, öğrenciler en düşük ortalama puana sahip gruptur. Gelir arttıkça halkla ilişkiler faaliyetlerine yönelik ortalama düşmektedir. Doğum yeri Kayapınar olan katılımcılar tarafından Kayapınar ilçesinde, hizmetler ve halkla ilişkiler uygulamaları daha olumlu algılanmaktadır. Araştırma sonucunda, bulgulara dayalı olarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipalities, as the public institutions closest to citizens, where the people elect their leaders through democratic elections and can closely observe and experience the services provided to them, need public relations activities to meet the needs of the people, develop services and projects in areas where they are needed, inform the public about services, and respond to the expectations and demands of the people. These activities are significant indicators in ensuring both the quality and usefulness of services and the public's trust in the municipality and the government. Due to the social changes and transformations taking place, the advanced options offered by information technologies for sharing information, and the changes in the interaction and perception between the administration and the public, municipalities have embarked on efforts to understand their environment/public and introduce themselves, They have turned to using public relations practices to explain their services and management approaches to the public through accurate and effective tools and to carry out promotional and visibility activities in line with the wishes of the community. This study examines the significance of public relations activities in terms of local government image and promotion, using the sample of Diyarbakır Kayapınar Municipality. During the study, data was collected via a survey from 443 people living in the central districts of Diyarbakır province. First, Exploratory Factor Analysis was performed, and the“Municipal Public Relations Scale,”consisting of a two-dimensional structure with a total of 27 items explaining 67.88% of the total variance, was developed. According to the findings, the arithmetic mean of Kayapınar Municipality's public relations activities was found to be at the“Undecided”level. While activities in the fields of art, sports, and culture were perceived more positively, deficiencies and problems were perceived in direct public relations and communication channels, such as public participation in decision-making, transparent management, and identifying public needs. Although no significant differences were found in opinions based on gender, educational status, place of birth, and year of residence, significant differences were found based on age, occupation, and monthly income. Based on this, it would be a more useful strategy for the municipality to focus its recognition and promotion efforts more on young people. Retired participants are the group most interested in municipal activities, while students are the group with the lowest average score. As income increases, the average score for public relations activities decreases. Participants born in Kayapınar perceive services and public relations practices more positively in the Kayapınar district. Based on the findings of the research, recommendations have been developed.