Doğum korkusu üzerine hipnoterapinin etkisinin araştırılması
Investigating the effect of hypnotherapy on fear of childbirth
  1. Tez No: 984427
  2. Yazar: NURCAN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN DİNÇKAL YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, hipnozla doğum, hipnoterapi, tokofobi, Fear of childbirth, hypnobirthing, hypnotherapy, tocophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipnoterapinin doğum korkusu üzerindeki etkisini incelemek ve aynı zamanda doğum memnuniyeti ile ağrı algısı üzerine olan yansımalarını değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada, doğum korkusu olan hastalar ile hasta ve kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturuldu. Hasta grubuna 32. Haftadan başlayarak haftada bir olmak üzere toplam altı hipnoterapi seansı uygulandı. Kontrol grubuna ise standart antenatal bakım uygulandı. Doğum öncesi korku düzeyini belirleyen WDEQ A skorları ile doğum sonrası korku ve beklentisini değerlendiren WDEQ B skorları her iki grupta karşılaştırıldı. Wijma'nın Doğum Deneyimi/Beklentisi Ölçeği'nin A ve B Versiyonu (WDEQ A, B), visüel analog skala (VAS), Doğum memnuniyet ölçeği ve Taştan'ın hipnoza yatkınlık ölçeği kullanıldı. Bulgular: Hipnoz grubunda, WDEQ-B değerlerinin WDEQ-A değerlerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p<0.001). Buna karşın, kontrol grubunda WDEQ-A ve WDEQ-B değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hipnoterapi grubunda VAS skorları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.001). Doğum memnuniyet ölçeği sonuçları hipnoterapi grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.001). Hipnoza yatkınlık düzeyleri yüksek olan hastalarda hipnoterapi sonuçları daha iyi sonuç vermiştir, WDEQ B düzeyleri daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Sonuç: Hipnoz uygulamasının doğum sonrası dönemde kadınların yaşadığı korku düzeyini anlamlı şekilde azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of hypnotherapy on fear of childbirth and to investigate its impact on birth satisfaction and pain perception. Methods: In this study, two groups were formed: patients with a fear of childbirth (study group) and a control group. The study group received a total of six hypnotherapy sessions, administered once a week, starting from the 32nd week of gestation. The control group received standard antenatal care. The WDEQ-A scores, which assess antenatal fear levels, and the WDEQ-B scores, which evaluate postpartum fear and expectations, were compared between the two groups. The Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (WDEQ-A and WDEQ-B), the Visual Analogue Scale (VAS), the Birth Satisfaction Scale, and Taştan's Hypnotizability Scale were used in the study. Results: In the hypnotherapy group, WDEQ-B scores were significantly lower compared to WDEQ-A scores (p<0.001), whereas no significant difference was observed between WDEQ-A and WDEQ-B scores in the control group. VAS scores were significantly lower (p<0.001), and birth satisfaction scores were significantly higher (p<0.001) in the hypnotherapy group compared to the control group. Moreover, participants with higher susceptibility to hypnosis demonstrated greater benefits from hypnotherapy, with significantly lower WDEQ-B scores (p<0.001). Conclusion: It was observed that the application of hypnosis significantly reduced the level of fear experienced by women in the postpartum period.