Türkiye Yahudilerinde aile içi dinî uygulamalar
Religious practices within the family among Jews in Türkiye
  1. Tez No: 984490
  2. Yazar: MÜMİNE GÖKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Yahudi Dini, İbadetler, Aile, Türkiye Yahudileri, Religion, Jewish Religious, Prayers, Family, Turkısh Jews
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Din yeryüzünde insanları etkileyen ve onların yaşamlarında yer edinen önemli bir olgudur. Din insanları ve farklı toplulukları bir araya getirerek tek bir çatı altında toplanmasına da katkı sağlamıştır. İnsanlar hayatlarını ve aile yaşantılarını da dinin kurallarına göre düzenler. Dinler her zaman aileye önem vermiş ve aile kurumuna da kutsallık atfetmişlerdir. Bu dinler arasında yer alan Yahudi inancı da kutsal metinlerinde yer alan aile ile ilgili emirler nedeniyle aile yapısının oluşturulması ve korunmasında çeşitli kurallara sahiptir. Yahudi inancındaki ritüellerin ve ibadetlerin çoğu aileyi merkeze alarak yapılmaktadır. Evlilik ile ilgili yapılan törenlerden Brit-Mila törenine kadar yapılan bütün uygulamalarda aile kurumuna rastlanmaktadır. Yahudi dini hayatının her safhasında aile üyeleri aktif rol oynamaktadırlar. Bu bağlamda bakıldığında Yahudi dini yaşamındaki her bir uygulama aslında sadece bir ibadet değil aileyi bir araya getiren ve aile bağlarını güçlendiren birer faktör olduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de yaşayan Yahudi ailelerin günlük yaşamlarındaki dinî pratikleri ve bu pratiklerin aile içi ilişkiler ve Yahudi kültürünün aktarılmasındaki etkileri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Religion is an important phenomenon that affects people on earth and takes place in their lives. It has also contributed to bringing religious people and different communities together under one roof. People have arranged their lives and family life according to the rules of religion. Religions have always given importance to the family and attributed sanctity to the institution of the family. The Jewish faith, which is among these religions, has various rules in the creation and protection of the family structure due to the orders related to the family in its sacred texts. Rituals and worship in the Jewish faith are generally carried out by putting the family in the center. The institution of the family is encountered in all practices from marriage ceremonies to Brit-Mila ceremony. Family members play an active role in all aspects of Jewish religious life. In this context, it is seen that every practice in Jewish religious life is not just a prayer, but a factor that brings the family together and strengthens family ties. This thesis will focus on the religious practices of Jewish families living in Turkey in their daily lives and the effects of these practices on family relations and the transmission of Jewish culture.