The role of Asian Infrastructure Investment Bank in the context of China's relationship with the liberal international order: A challenge or an opportunity?
Çin'in liberal uluslararası düzenle ilişkisi bağlamında Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın rolü: Sınama mı, fırsat mı?
  1. Tez No: 984527
  2. Yazar: GÖRKEM GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asya Altyapı Yatırım Bankası, Asya Pasifik bölgesi, Uluslararası politik ekonomi, Çin, Asian Infrastructure Investment Bank, Asia Pacific region, International political economy, China
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Önemli miktarda yabancı doğrudan yatırım çeken, ihracata dayalı ve inovasyon temelli bir ekonomik yapıya sahip olan ÇHC, son yıllarda iki haneli ekonomik büyüme rakamlarına ulaĢarak Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYĠH) bakımından ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelmiĢtir. Artan siyasi ve ekonomik ağırlığına paralel olarak, ÇHC'nin Liberal Uluslararası Düzene dair tatminsizliği de gözle görülür seviyede güçlenmiĢtir. Bu durum ÇHC'yi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi, Liberal Uluslararası Düzeni oluĢturan küresel mali kurumlara bir alternatifi olarak görülen Asya Altyapı Yatırım Bankasını kurmaya yöneltmiĢtir. Kimi akademisyenler bu kurumun Liberal Uluslararası Düzen için bir sınama olacağını iddia ederken, kimileri ise adıgeçen kurumları tamamlayıcı nitelikte görmekte ve fırsat olarak değerlendirmektedir. Sözkonusu bilimsel sorgulamayı merkezine alan bu çalıĢma, Asya Altyapı Yatırım Bankasının Liberal Uluslararası Düzene karĢı Çin DıĢ Politikasındaki rolünü açıklamaya ve mevcut uluslararası düzen için bir tehdit mi, yoksa bir fırsat mı olduğunu ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Driven mainly by massive foreign direct investments, export-led and innovationbased economic structure, China has experienced double-digit economic growth numbers in the last decades, making it the second largest economy in terms of Gross Domestic Production (GDP) just before the USA. In parallel with its increasing political and economic gravity, Chinas dissatisfaction with the Liberal International Order has considerably intensified, leading it to found the Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB), which is regarded as an alternative to global financial institutions making up of the Liberal International Order, such as the World Bank and International Monetary Fund. Some scholars argue that these newly founded institution will be a challenge, whereas others believe that it can be complementary and opportunity for existing Liberal International Order. Centering around this scientific inquiry, this thesis aims to explore the role of the Bank in Chinese Foreign Policy and unfold whether it is a threat against or an opportunity for existing international order.