2000 yılı sonrası vergi politikaları çerçevesinde vergi harcamaları: Mali müşavirler üzerine bir araştırma
Tax expenditures within the framework of post-2000 tax policies: A study of financial advisors
  1. Tez No: 984531
  2. Yazar: BURÇİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Politikaları, Vergi Harcamaları, Vergiden Kaçınma, Maliye Politikaları, Mali Müşavirlerin Sorumluluğu, Tax Policies, Tax Expenditures, Tax Avoidance, Fiscal Policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Ekonomik hayatın desteklenmesi ve sosyal hayatın korunması amacıyla hükümetler kriz dönemlerinde maliye politika araçlarını ekonomiyi daraltmak/genişletmek amacı ile kullanabilmektedir. Vergi sisteminde kullanılan vergi harcamaları da bu araçlar arasında sayılmaktadır. Devletin gerçek ve/veya tüzel kişiler üzerinde bulunan vergi yükünü hafifletmek ve dolayısı ile genişletici bir maliye politikası yürütmek amacı ile yaptığı işlemler vergi harcamaları olarak adlandırılmaktadır. Uygulamada vergi harcamaları muafiyet, istisna, indirim, terkin, iade erteleme şeklinde uygulama alanı bulmaktadır. Bu çalışmanın temel odağı, vergi harcamalarının uygulayıcısı konumunda olan mali müşavirlerin bu uygulamalara yönelik tutumlarını değerlendirmektir. Vergi harcamalarının kullanım sıklığı, mevzuatın karmaşıklığı, meslek mensuplarının eğitim düzeyi, vergi harcamalarının ekonomik katkısına duyulan inanç gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle araştırmada, mali müşavirlerin vergi harcamalarını hangi durumlarda tercih ettikleri veya hangi nedenlerle kullanmaktan kaçındıkları analiz edilmiştir. Bu sayede, uygulayıcıların karar alma süreçlerini şekillendiren faktörler bütünsel bir perspektifle ortaya konulmuştur. Vergi harcamaları gerek ekonomik kriz dönemlerinde gerekse istikrarlı dönemlerde devlet tarafından kullanılan önemli maliye politikası araçları arasında yer almaktadır. Bu araçların hedeflere uygun biçimde işlemesi, doğrudan doğruya uygulayıcıların bilgi düzeyi, farkındalığı ve konuya ilişkin tutumlarıyla doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla vergi harcamalarına hakim olan bir mali müşavirin bu düzenlemeleri etkin bir şekilde uygulaması, devletin belirli dönemlerde ortaya koyduğu maliye politikalarının başarı düzeyini artıracak; hedeflenen ekonomik çıktılara ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. Bu çalışma, mali müşavirlerin söz konusu politika araçlarına yönelik yaklaşımını değerlendirerek vergi harcamalarının sahadaki uygulanabilirliğine dair önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
To support economic life and protect social life, governments can use fiscal policy tools to contract or expand the economy during times of crisis. Tax expenditures used in the tax system are among these tools. Tax expenditures are transactions undertaken by the government to alleviate the tax burden on individuals and/or legal entities and thus implement an expansionary fiscal policy. In practice, tax expenditures are implemented in the form of exemptions, exceptions, deductions, cancellations, and refund deferrals. The primary focus of this study is to evaluate the attitudes of financial advisors, who are the implementers of tax expenditures, towards these practices. The frequency of use of tax expenditures can vary depending on factors such as the complexity of the legislation, the education level of the professional, and the belief in the economic contribution of tax expenditures. Therefore, this study analyzes the situations in which financial advisors prefer or avoid using tax expenditures. This provides a holistic perspective on the factors shaping practitioners' decision-making processes. Tax expenditures are among the key fiscal policy tools used by the state, both during economic crises and stable periods. The effective functioning of these tools is directly related to the knowledge, awareness, and attitudes of those implementing them. Therefore, the effective implementation of these regulations by a financial advisor familiar with tax expenditures will increase the success of the fiscal policies the state implements during specific periods and facilitate the achievement of targeted economic outcomes. This study evaluates financial advisors' approaches to these policy tools and provides important findings regarding the practical application of tax expenditures in the field.