Unpacking the link between schizotypy and somatic anxiety: The mediating role of cognitive anxiety
Şizotipi ile somatik anksiyete arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bilişsel anksiyetenin aracı rolü
- Tez No: 984535
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ, PROF. DR. TOLGA ESAT ÖZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Klinikaltı psikoz, Psikanaliz, Anxiety, Subclinical psychosis, Psychoanalysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, negatif ve pozitif şizotipiyi subklinik deneyimler olarak değil; Gerçek, Simgesel ve İmgeselin birbirlerine gevşek düğümlenişlerini telafi etmeye yönelik stratejiler olarak kavramsallaştırmaktadır. Bu çalışma, bu iki telafi biçiminin (temsil edilememiş jouissance'ın doğrudan deneyimi olarak tanımlanan) somatik kaygı ile olan ilişkilerinin farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmıştır. Şizotipi, bilişsel kaygı, somatik kaygı ve Freudyen birincil süreçler arasındaki ilişkileri test etmek için yol analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, bilişsel kaygının (katı bir simgesel bağ aracılığıyla) negatif şizotipi ile somatik kaygı arasındaki ilişkiye tam aracılık ettiğini ve pozitif şizotipi ile somatik kaygı arasındaki ilişkiye kısmi aracılık ettiğini (ve bu kısmi ilişkinin de kuşkuculuk alt faktörünün pozitif şizotipiye dahil edilmesinden kaynaklandığını) ortaya koymuştur. Ayrıca, Freudyen birincil süreçlerin somatik kaygıyı anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Klinik açıdan bu bulgular, olası terapötik müdahalelerin, babasal işlevdeki gerilemeyi telafi etmeye çalışan öznel stratejilerle uyumlu olması gerektiğini önermektedir. Endişenin başarısız bir simgesel bağlantı işlevi gördüğü negatif şizotipi için tedavi, bu mekanizmayı tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade modüle etmeyi ve böylece tekrarlayan düşünceleri (simgesel olarak) mobilize etmeyi hedeflemelidir. Buna karşılık, göstergelerin aşırı üretimi ile karakterize olan pozitif şizotipi için klinik yaklaşım, istikrarlı bir anlama alan açabilmek adına bu üretim sürecini yavaşlatmayı amaçlamalıdır. Dahası, bu ampirik bulguları Serbest Enerji İlkesi ile sentezleyen bu tez, jouissance'ın devamlı bir tahmin hatası olarak kavramsallaştırılabileceği sonucundan yola çıkmaktadır. Bu çerçevede, negatif şizotipi önsel bilgiler üzerine yüksek hassasiyete sahip bir girişimi temsil ederken, pozitif şizotipi yeni gelen veriler üzerine yüksek hassasiyete sahip bir girişimi temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis conceptualizes negative and positive schizotypy not as subclinical phenomena, but as distinct strategies to compensate for the loose knotting of the Real, Symbolic, and Imaginary registers. The study investigated whether these two modes of compensation follow differential pathways to somatic anxiety, which is defined here as the direct experience of unmediated jouissance. Path analysis was used to test the relationships between schizotypy, cognitive anxiety, somatic anxiety, and primary process thinking. The results revealed that cognitive anxiety (through a rigid symbolic link) fully mediates the relationship between negative schizotypy and somatic anxiety and that cognitive anxiety partially mediates the relationship between positive schizotypy and somatic anxiety (and this partial mediation is merely due to the inclusion of suspiciousness subfactor in the positive schizotypy). Moreover, primary process thinking is found to be significant predicting somatic anxiety. Clinically, for negative schizotypy, where worry serves as a failed symbolic link, treatment should aim to modulate rather than eliminate this mechanism, thereby (symbolically) mobilizing repetitive thoughts. For positive schizotypy, which is characterized by the overproduction of unanchored signs, the clinic shifts to slowing down of this production process to open up space for a stable meaning. Even more, synthesizing these empirical findings of the Free Energy Principle, this thesis concludes that jouissance can be conceptualized as a persistent prediction error. Within this framework, then, negative schizotypy represents an attempt with high-precision on the priors, while positive schizotypy represents an attempt with high-precision on the novel data.