Kalp cerrahisi sonrası uygulanan progresif kas gevşetme egzersizlerinin anksiyete, ağrı, uyku ve iyileşme kalitesine etkisi
The effects of progressive muscle relaxation exercises on anxiety, pain, sleep, and quality of recovery after cardiac surgery
  1. Tez No: 984562
  2. Yazar: ÇIĞLA ARSLANKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA RIZALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, Koroner Arter Baypas Greft, Progresif Kas Gevşetme Egzersizi, Pain, Traditional and Complementary Medicine, Coronary Artery Bypass Graft, Progressive Muscle Relaxation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Koroner Arter Baypas Greft (KABG) cerrahisi geçiren bireylerde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarından biri olan Progresif Kas Gevşetme (PKG) egzersizlerinin anksiyete, ağrı, uyku ve iyileşme kalitesine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen ön test-son test tasarımlı randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ocak–Eylül 2024 tarihleri arasında Ankara'da özel bir hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde yürütüldü. Kontrol grubunu oluşturan 30 hastaya rutin hemşirelik bakımı verilirken 30 hastadan oluşan girişim grubuna ek olarak günde iki kez PKG egzersizi uygulandı. Veriler Durumluluk Kaygı Ölçeği, Sayısal Ağrı Ölçeği, Görsel Kıyaslama Uyku Ölçeği, Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra ki-kare, Mann–Whitney U, Friedman ve Wilcoxon testleri kullanıldı. Bulgular: Ameliyat öncesinde grupların anksiyete puanları benzer iken, ameliyat sonrasında PKG egzersizi uygulanan grubun puanı daha düşük bulundu (p<0,05). Ameliyat sonrası ağrı değerlendirmesinde ilk üç günde gruplar arasında klinik fark görülmekle birlikte, 21. günde girişim grubunun ağrı düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulundu (p<0,05). Ameliyat sonrası üçüncü günde girişim grubunun uyku ölçek puan ortalaması kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulundu (p<0,05). Ameliyat sonrası 21. günde girişim grubunun toplam iyileşme puanı, fiziksel aktivite, genel semptom, bağırsak ve iştah semptomları alt boyut puanları ile kontrol grubunun puanları arasında anlamlı fark bulundu(p<0,05). Sonuç: KABG cerrahisi sonrası PKG egzersizlerinin uygulanması anksiyete ve ağrı düzeyini azaltmakta, uyku ve iyileşme kalitesini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This randomized controlled trial examined the effects of Progressive Muscle Relaxation (PMR) on anxiety, pain, sleep quality, and postoperative recovery in patients undergoing Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery. Methods: The study was conducted between January and September 2024 in a cardiovascular surgery clinic in Ankara. Sixty patients were randomized to a control group, receiving routine care, or an intervention group, receiving routine care plus PMR twice daily. Data were collected using the State-Trait Anxiety Inventory, Numeric Rating Scale, Visual Analog Sleep Scale, and the Postoperative Recovery Index. Data were analyzed with non-parametric tests. Results: Preoperative anxiety scores were similar between groups. Postoperatively, the intervention group showed significantly lower anxiety (p<0.05). Although early postoperative pain showed only clinical differences, the intervention group had significantly lower pain scores on day 21 (p<0.05). Sleep quality on day 3 was higher in the intervention group (p<0.05). On day 21, the intervention group demonstrated better overall recovery and higher physical activity, general symptom, bowel function, and appetite subscores (p<0.05). Conclusion: PMR effectively reduces anxiety and pain and improves sleep quality and postoperative recovery following CABG surgery.