Katarakt cerrahisi sonrası tele-hemşirelik ile verilen eğitim ve danışmanlığın ilaç uyumu ve hasta memnuniyetine etkisi
The effect of tele-nursing education and counseling on medication compliance and patient satisfaction after cataract surgery
- Tez No: 984570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, ilaç uyumu, katarakt, SMS, tele-hemşirelik, Cataract, medication adherence, patient satisfaction, SMS, tele-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, katarakt cerrahisi geçiren hastaların taburculuk sonrasında, tele-hemşirelik ile verilen eğitim ve danışmanlığın ilaç uyumu ve hasta memnuniyetine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü deneysel araştırma modeli kullanılarak yapılan araştırma, Ocak 2025-Haziran 2025 tarihleri arasında Iğdır Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Cerrahi Servisi'nde yürütüldü. Araştırmaya, katarakt cerrahisi olan 128 hasta (64 girişim grubu, 64 kontrol grubu) dahil edildi. Girişim grubuna tele-hemşirelik hizmetiyle eğitim ve danışmanlık uygulandı ve SMS ile hatırlatma mesajları gönderildi. Kontrol grubuna kliniğin rutin bakımı uygulandı. Verilerinin toplanmasında“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği (İUBÖ)”,“Visual Analog Skala–Memnuniyet (VAS-M)”, ''Tele-Hemşirelik Değerlendirme Formu'',“Telefonla İzlem Formu”ve“SMS Takip Formu”kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; Bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U, Friedman Analizi, Will Coxon, Ki-kare Testi, Kurtosis ve Skewness, Lojistik Regresyon Modeli ve Cronbach Alpha Güvenirlik Katsayısı kullanıldı. Bulgular: Araştırmada grupların tanıtıcı özelliklerinin benzer olduğu görüldü (p>0.05). Girişim grubunda postoperatif 7.gün, 15.gün ve 30. Gün İUBÖ puan ortalamaları kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu (p<0.05). Girişim grubunda postoperatif 15.gün ve 30. gün VAS-M puan ortalamaları kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0.05). Girişim grubunun büyük çoğunluğunun (%98.4), tele-hemşirelik hizmetinden memnun olduğu belirlendi. Lojistik regresyon analizi sonucunda, girişim grubunda tele-hemşi reliğin ilaç uyumu ve hasta memnuniyeti üzerine anlamlı bir etkisi olduğu; girişim grubunda 30. gün ilaç uyum puanının; 15. ile 30. gün VAS-M puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0.05). Girişim grubunda 30. gün ilaç uyum puanı (Odds = 0.435), 15. Gün (Odds = 0.694) ve 30. gün VAS-M puanı (Odds = 0.649) kontrol grubundan daha fazlaydı. Sonuç: Katarakt cerrahisi sonrası tele-hemşirelik eğitimi ve danışmanlığın ilaç uyumunu ve hasta memnuniyetini artırdığı sonucuna ulaşıldı. Bu sonuçlar doğrultusunda katarakt cerrahisi sonrası tele-hemşirelik hizmetinin uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of telenursing-based education and counseling on medication adherence and patient satisfaction after discharge in patients who underwent cataract surgery. Material and method: The study, conducted using a randomized controlled experimental research design, was carried out between January 2025 and June 2025 in the Ophthalmology Surgical Unit of Iğdır Dr. Nevruz Erez State Hospital. A total of 128 patients who underwent cataract surgery (64 in the intervention group and 64 in the control group) were included in the study. The intervention group received education and counseling through tele-nursing services, and reminder messages were sent via SMS. The control group received routine care. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Form,”“Medication Adherence Self-Report Scale (MASRS)”,“Visual Analog Scale–Satisfaction (VAS-S)”,“Tele-Nursing Evaluation Form”,“Telephone Follow-Up Form”and“SMS Follow-Up Form”. For data analysis, independent samples t-test, Mann–Whitney U test, Friedman analysis, Wilcoxon test, chi-square test, kurtosis and skewness analyses, logistic regression model, and Cronbach's alpha reliability coefficient were used. Results: The descriptive characteristics of the two groups were similar (p>0.05). The postoperative 7th-day, 15th-day, and 30th-day MASRS mean scores of the intervention group were significantly higher than those of the control group (p<0.05). The postoperative 15th-day, and 30th-day VAS-S scores were also significantly higher in the intervention group (p<0.05). The majority of patients in the intervention group (98.4%) reported being satisfied with the telenursing service. Logistic regression analysis showed that telenursing had a significant effect on medication adherence and patient satisfaction; specifically, the 30th-day medication adherence score and the 15th- and 30th-day VAS-S scores were significantly higher in the intervention group compared to the control group (p<0.05). In the intervention group, the medication adherence score on day 30 (Odds = 0.435), the VAS-M score on day 15 (Odds = 0.694) and the VAS-M score on day 30 (Odds = 0.649) were higher than those in the control group. Conclusion: Telenursing-based education and counseling after cataract surgery improved medication adherence and patient satisfaction. Based on these findings, implementing telenursing services in the postoperative period of cataract surgery is recommended.